Poliisilta paha moka: Ei varmistanut pilvestä kärähtäneen oikeutta avustajaan – törkeät huumesyytteet muuttuivat oikeudessa pikkusakoiksi pössyttelystä

Törkeästä huumausainerikoksesta syytetty nuori mies sai vain sakot pilven poltosta, koska poliisi ei ollut pitänyt huolta siitä, että hän käyttäisi avustajaa kuulusteluissa.

Miehen syytettiin myyneen, levittäneen tai ainakin välittäneen Turussa 1,5 kiloa kannabiskukintoa. Kauppa olisi tapahtunut pienissä erissä useille kymmenille henkilöille. Lisäksi hänellä oli hallussaan pieni määrä kannabista omaa käyttöään varten. Nuori mies tunnusti tämän esitutkinnassa.

Syyttäjä vaati miehelle 1 vuoden 2 kuukauden ehdollista vankeustuomiota ja lisäksi tältä vaadittiin rikoshyötynä 1,5 kannabiskilon myynnistä rikoshyötynä 30 000 euroa.

Avustajan puute teki kuulustelusta käyttökelvottoman

Oikeudessa nuori mies kuitenkin kiisti törkeän huumausainerikoksen ja huumeiden myynnin. Käräjäoikeus oli istunnossaan katsonut, että juuri 21 vuotta täyttäneen miehen oikeus avustajaan ei toteutunut esitutkinnassa. Miehen epäiltiin jo esitutkinnassa alussa vakavista rikoksista osana laajempaa kokonaisuutta, mutta poliisi ei ollut pitänyt huolta siitä, että miehellä olisi ollut avustaja kuulusteluissa puolustuksenaan. Sen vuoksi koko kuulustelupöytäkirja määrättiin hyödyntämiskieltoon.

Koska muuta näyttöä törkeästä huumausainerikoksesta ei ollut esittää oikeudessa, syyte hylättiin. Vuonna 1997 syntynyt mies sai lopulta 15 päiväsakon rangaistuksen huumausaineen käyttörikoksesta. Se tarkoitti hänen tuloillaan 300 euron sakkoa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Jutusta poistettu aiheeseen liittymätön video kello 13.52.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja