Iiro Rantala ei pelkää Venäjän turvallisuuspalvelua

Jazzpianisti Iiro Rantala on käynnistänyt protestiliikkeen Venäjän ihmisoikeustiukennuksia vastaan.

Rantalan oma konkreettinen panos protestissa on peruuttaa maksullinen keikka, jonka moskovalainen järjestäjä oli jo vahvistanut.

Venäläisen Pussy Riot -yhtyeen kaltoinkohtelu sai Rantalan ottamaan vastuuta.

- Mä päätin, että mä en tee sitä, mä en halua soittaa maassa, jossa on tällainen tilanne ja muusikoitakin pidätetään sananvapausrikkomuksista syytettyinä, sanoo Rantala kotonaan Sipoossa.

Rantala toivoo, että hänen eilen Facebookissa käynnistämänsä protestiliike saisi muita mukaan.

- Tiedän, että muita on jo tullut mukaan, sosiaalinen media on oiva tapa hoitaa tällaista yhteydenpitoa.

Rantala kertoo yllättyneensä, miten nopeasti hänen kannanottoonsa reagoitiin. Se levisi Facebookista mediaan.

- Annan kohta haastattelun venäläiselle toimittajalle, joka kirjoittaa kolmeen Venäjällä ilmestyvään lehteen. Sosiaalisessa mediassa tämä uutinen on jo käännetty venäjäksi, kertoo Rantala ja toivoo, että viesti menee presidentti Vladimir Putinin hallinnon tietoon.

- He eivät varmasti halua tämänkaltaista julkisuutta ulkomailla nyt, kun Venäjä valmistautuu talviolympialaisiin ja maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenyyteen.

Myös maailmantähdet Madonna ja Red Hot Chili Peppers -yhtye ovat paheksuneet Putinia kritisoineen Pussy Riot -yhtyeen pitkää tutkintavankeutta.

"On uskallettava"

- Muualla välitetään Venäjän kansalaisoikeuksista, se on tärkeä viesti, sanoo Rantala.

Ihmisoikeudet eri puolilla maailmaa ovat kiinnostaneet häntä jo pitkään. Hän iloitsee siitä, että erilaiset kansalaisjärjestöt ovat todella kaataneet diktatuureja.

- Tämä on yhden suomalaisen jazzpianistin yritys vaikuttaa asioihin. Uskon, että demokratia ja hyvä lopulta voittavat.

- Toivon että tämä protesti ärsyttää Venäjän nykyhallintoa, silloin viesti on mennyt perille.

Rantala ei ole uhrannut ajatuksiaan Venäjän mahdolliselle närkästymiselle.

- En pelkää Venäjän turvallisuuspalvelua tai mikä sen nimi nyt onkaan.

Punk-yhtye Pussy Riot joutui turvallisuusviranomaisten käsiin viime talvena, kun se luotti sananvapauteen. Järjestämissään yllätysesiintymisissä yhtye kritisoi usein tuolloin presidentinvaalikampanjaansa käynyttä Putinia.

Naamioituneen naistrion tempaus kirkossa juuri vaalien alla oli liikaa - trio kun rukoili Neitsyt Mariaa ajamaan pois Putinin.

Siitä asti he ovat istuneet tutkintavankeudessa. Aikaa pidennettiin juuri puolella vuodella. Syytteenä huliganismi, tuomio jopa seitsemän vuotta vankeutta.

Kiinalaiset suuttuivat Rantalalle

Trio Töykeistä tuttu Iiro Rantala ei ole ensimmäistä kertaa mukana vastustamassa ulkomaisen suurvallan totalitarismia. Hän kertoo keikastaan Kiinassa 1990-luvulla.

- Meiltä vaadittiin etukäteen koko ohjelmisto käännettynä, mutta yllätimme ja esitimme Eija Ahvon kanssa konsertin lopuksi kansainvälisenä vapauslauluna John Lennonin Imaginen encorena.

- Kiinalaisisännät tunnistivat sen heti ja olivat todella närkästyneitä, naureskelee Rantala.

Katso Merja Sundströmin juttu (Seitsemän uutiset 25.7.2012)

Lue myös:

    Uusimmat