Mainos

Ihmisoikeusjärjestöt: Israel surmannut siviilejä Jeninissä

Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät Israelia väärinkäytöksistä Jeninissä. Järjestöjen mukaan Israel on surmannut siviilejä ja tuhonnut siviilikohteita.

Muun muassa Amnesty International toteaa, että Israel syyllistyi vakaviin väärinkäytöksiin tunkeutuessaan Jeninin pakolaisleiriin Länsirannalla. Palestiinalaisen LAW-ihmisoikeusjärjestön mukaan Israelin armeija surmasi hyökkäyksen aikana aseettomia siviilejä, pidätti ihmisoikeustarkkailijoita ja tunkeutui väkivaltaisesti asuinrakennuksiin.

Palestiinalaislähteiden mukaan Jeninissä olisi saanut surmansa lähes 500 ihmistä. Israel kieltää joukkosurmat ja on ilmoittanut, että surmansa saaneita palestiinalaistaistelijoita on muutamia kymmeniä.

Palestiinalaisviranomaiset ovat pyytäneet YK:ta tutkimaan Jeninin tapahtumat.

Arafat pyytää kansainvälistä yhteisöä apuun

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat on pyytänyt kansainväliseltä yhteisöltä välittömiä toimia, joilla Israel pakotettaisiin vetäytymään miehittämiltään palestiinalaisalueilta.

Arafat luonnehti puhelimessa Tunisian kansalliselle televisiolle tilannetta "vaaralliseksi" ja Israelin pääministeriä Ariel Sharonia "verenhimoiseksi" .

Hän myös sanoi, että Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell on epäonnistunut yrityksessään saada Israel vetämään joukkonsa Länsirannalta. Jo aiemmin eilisiltana korkea-arvoinen PLO-lähde totesi, että Powell ei saavuttanut matkansa tavoitetta Israelin jatkaessa edelleen miehitystä.

USA: Terrorismin kitkeminen avun ehto

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin hallinto ilmoitti myöhään eilisiltana, että taloudellinen apu palestiinalaisille edellyttää terrori-iskujen loppumista.

Presidentti Bushin allekirjoittama muistio vahvisti, että Palestiinan vapautusjärjestö PLO voi pitää toimistoaan Washingtonissa ja että palestiinalaiset saavat seuraavan kuuden kuukauden ajan Yhdysvalloilta sekä humanitaarista että taloudellista apua. Apu on kuitenkin jatkossa sidottu tiukasti siihen, miten hyvin PLO kykenee kitkemään pois terrorismin ja itsemurhaiskut.

Ilmoitus palestiinalaisten auttamisesta annettiin samaan aikaan, kun Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell on Lähi-idässä neuvottelemassa mahdollisuudesta tulitaukoon.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.