"Ihmiskehoa ei ole suunniteltu maratoneja varten" – lääkäri muistuttaa juoksun aiheuttamista terveyshaitoista

Maratonin juokseminen on keholle ja mielelle rankka koitos. Seuraavat vammat vaanivat innokasta juoksijaa. 

Kevät ja kesä ovat maratonien kulta-aikaa. Yhä useampi suunnittelee itsensä ylittämistä tämän 42,195 kilometrin pituisella juoksumatkalla. Vaikka maratonjuoksu on suositumpaa kuin koskaan, harva on tietoinen tämän klassikkomatkan terveyshaitoista. Tohtori Seth Rankin lontoolaiselta London Doctors Cliniciltä muistuttaa, että ihmiskehoa ei ole suunniteltua maratoneja varten.

Useamman tunnin kestävä juoksu voi aiheuttaa elimistöllesi useita terveyshaittoja. Seuraavat ongelmat vaanivat pitkän matkan juoksijoita. 

Munuaisten vajaatoiminta

Rankoissa urheilusuorituksissa nesteyttäminen on äärimmäisen tärkeää. Moni ensikertalainen saattaa rajoittaa juomista ylimääräisten vessataukojen pelossa, mutta Rankin muistuttaa, että etenkin maratoneilla juominen on äärimmäisen tärkeää. Nestevajaus voi nimittäin johtaa munuaisten vajaatoimintaan, jolla voi pahimmassa tapauksessa olla pitkäkestoisia vaikutuksia terveydellesi. 

– Älä odota, että olet janoinen, sillä se on jo merkki nestehukasta, Rankin neuvoo.

Lihaskudosvaurio

Kestävyysurheilijoita vaanii harvinainen, mutta erittäin vakava lihaskudosvaurio nimeltä rabdomyolyysi. Lihasten ylikuormituksesta tai ruhjevammasta johtuva tila on vaarallinen ja vaatii välitöntä sairaalahoitoa.

Särky, raajojen tunnottomuus, kuumeilu ja sekavuus ovat oireita, joista kannattaa huolestua. Vaurion riskiä voi pienentää huolellisella lämmittelyllä.

Nivelongelmat

Vaikka tutkimustulokset juoksun vaikutuksista niveliin ovatkin ristiriitaisia, Rankinin mukaan toistuvat, kovalla alustalla suoritetut juoksulenkit voivat aiheuttaa kauaskantoista vahinkoa nivelille. Välttääksesi nivelvammat, tohtori suosittelee harjoittelemaan kovan asfaltin sijaan toisinaan pehmeillä alustoilla, kuten nurmikolla.

Myös tukevilla ja riittävästi pehmustetuilla kengillä on tärkeä rooli nivelvaurioiden ehkäisemisessä.

Sydänoireet

Valitettavasti lähes jokaisella maratonilla jonkun kisa keskeytyy sydänkohtaukseen. Englantilaisessa selvityksessä arvioitiin, että noin yksi kolmestasadasta nuoresta aikuisesta (12–35-vuotiaasta) kärsii diagnosoimattomasta sydämen vajaatoiminnasta. Tästä syystä osa maratonien järjestäjistä vaatiikin osallistujiltaan terveystodistusta ennen kisaan osallistumista.

Vaikka sydänoireet ovatkin harvinaisia ja vaikeasti ennustettavia, kannattaa hengenahdistus, sydämentykytys ja vasempaan käsivarteen säteilevä kipu ottaa tosissaan.

Hankaumat

Hankaumat ovat maratoonareille enemmän kuin tuttuja, ja ne ilmaantuvat häiritsemään juoksua yleensä kisan puolivälissä. Nämä häiriötekijät on mahdollista välttää pukeutumalla saumattomiin vaatteisiin ja käyttämällä hiertymiä estäviä voiteita. Hyvin sisäänajetut kengät ovat kullanarvoiset. 

Välttyäksesi pidempiaikaisilta vaivoilta, pese hiertymät huolellisesti kisan jälkeen ja levitä niille hoitavaa voidetta. Joskus antibioottia sisältävä voide voi olla tarpeen. 

Vuotavat nännit

Moni pitkänmatkanjuoksija kärsii tästä tuskallisesta vaivasta, joka johtuu nännien ja vaatteiden välisestä kitkasta. Kipu, verenvuoto, ärtymys ja kuivuminen voivat vaivata vielä pitkään kisan jälkeenkin, joten ennaltaehkäisyyn kannattaa todella käyttää vaivaa ja aikaa. Nännien teippaus on yksi käytetyimmistä keinoista.

Immuunijärjestelmä heikentyy

Useat eri tutkimukset ovat osoittaneet, että pitkän matkan juoksu heikentää immuunijärjestelmän toimintaa jopa kolmeksi päiväksi. Ei ole siis mikään ihme, jos sairastut heti juoksu-urakkasi jälkeen.

Rankinin mukaan tämä johtuu pääasiassa juoksun aiheuttaman stressin, hormonien, nestehukan, lisääntyneen verenkierron ja kohonneen ruumiinlämmön kanssa.

Mielenterveysongelmia

Yleisesti ottaen liikunnalla on positiivisia vaikutuksia mielenterveyteen; se parantaa muun muassa mielialaa ja itsetuntoa. Maratonjuoksu on kuitenkin eri asia, sillä se on juoksijalle fyysisesti ja henkisesti äärimmäisen uuvuttava koettelemus. Jos maaliin pääsy ei tuota sinulle euforiaa ja onnellisuuden tunnetta, kannattaa pohtia vakavasti, onko maraton välttämättä juuri sinun juttusi. 

Tämä pohjetreeni sopii hyvin myös juoksijoiden treeniohjelmaan. 


Lähde: Cosmopolitan 

Lue myös:

    Uusimmat