Mainos

Ihmiskauppajuttu: 16 työmiestä ahdettiin yhteismajoitukseen

Pohjanmaan käräjäoikeus jalkautui tiistaina katsomaan Vähänkyrön ihmiskaupan uhreiksi epäiltyjen kirgisialaismiesten työ- ja majoituspaikkoja. Suurin osa työmiehistä asui ihmiskaupasta syytetyn työnjohtajansa omakotitalossa.

Vähänkyrön keskustassa sijaitsevassa puutalossa on uusi vaaleanharmaa laudoitus, ja myös pihapiiri näyttää siistiltä. Sisällä alakerran huoneissa on tunkkainen ilma ja viemäri lemahtaa. Lehdistöllä ei ollut lupa kuvata talossa.

Pariin huoneeseen oli ahdettuna enimmillään 16 työmiestä. Heillä oli yhteiskeittiö sekä pieni wc ja suihkutila, mutta lämmintä vettä ei syyttäjän mukaan riittänyt kaikille. Majoituksesta perittiin kultakin 200 euroa vuokraa kuukaudessa.

Vähäkyröläisen puualan yrityksen kirgisialainen työnjohtaja värväsi tehtaalle 26 maanmiestään. Syyttäjän mukaan hän vei työmiesten pankkikortit ja varasti näiden palkkarahoja.

Oikeus kävi katsomassa myös tehtaan, jonka pakkauspuolella kirgisialaiset tekivät töitä. Kaksi työmiehistä asui tehtaan sosiaalitiloissa.

Pahoinpitely paljasti

Työnjohtajan lisäksi syytettyinä jutussa ovat yrityksen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Heitä syytetään kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

Syyttäjän mukaan syytetyt käyttivät hyväksi työntekijöiden kielitaidottomuutta ja tietämättömyyttä. Jokaisella työntekijällä teetettiin ylityötä vähintään kahdeksan tuntia viikossa, mutta heille ei maksettu ylityökorvauksia. Osa työmiehistä työskenteli syyttäjän mukaan tehtaalla yhtäjaksoisesti kaksi vuotta ilman vuosilomaa.

Kaikki kolme syytettyä ovat oikeudessa kiistäneet syytteet.

Suomen tähän asti laajin ihmiskauppaepäily paljastui, kun poliisi sai viime kesänä ilmoituksen Vähässäkyrössä sattuneesta pahoinpitelystä. Työnjohtajan epäillään pahoinpidelleen yhtä työmiestä lyömällä häntä nyrkillä kasvoihin ja kylkeen. Epäilty on ollut vangittuna heinäkuusta lähtien.

Käräjäoikeus on varannut jutun käsittelyyn tämän viikon. Loppulausunnot kuullaan perjantaina.

(MTV3–STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.