"Ihmisiä ei voi määrätä olemaan samaa mieltä sakon uhalla" – 28-vuotias Nea vastustaa hallituksen suunnitelmia

Periksi ei anneta 6:06
Näin Nea Holmström kuvailee Orpo hallituksen suunnitelmia. Voit katsoa tästä koko Asian ytimessä -ohjelman Periksi ei anneta -minidokumentin.

Hallitus on tekemässä työelämäuudistuksia, joiden takia ammattiliitot ovat järjestäneet poliittisia lakkoja. Lakkoihin osallistunut näkee hallituksen uudistukset työntekijöiden rankaisemisena.  

– Olen todella huolissani suoraan sanottuna, Nea Holmström huokaisee.

28-vuotias loviisalainen Holmström viittaa hallituksen työelämäuudistuksiin.

– Työntekijöitä periaatteessa ruvetaan rankaisemaan ja se on mielestäni hyvin väärä tapa toimia.

Petteri Orpon (kok.) hallitus on suunnittelemassa lukuisia toimia. 

Ylen teettämän kyselyn mukaan suomalaisissa eniten vastustusta herättävät ensimmäisen sairauspoissaolopäivän muuttaminen palkattomaksi, suunnitelma poistaa työttömyysturvasta lapsikorotus ja niin sanottu 300 euron suojaosa sekä irtisanomisen helpottaminen.

Holmström katsoo kaikkien hallitusten suunnittelemien toimien olevan ”tasavertaisesti yhtä ikäviä”.

”Mitä seuraavaksi tulee?”

Teollisuusliittoon kuuluva ja sen toiminnassa mukana oleva Holmström on kokenut aiemmin ammattiliittojen ja työehtosopimusten turvaavan hänen asemaansa työntekijänä.

– Nyt tuntuu, että niitä yritetään kaataa pois. Hallitus saisi jatkossa päättää miten tullaan toimimaan työelämässä.

Holmström päätyi opiskelemaan suoraan yläasteelta merenkulun oppilaitokseen ja valmistui laivakokiksi. Lyhyen laivauran jälkeen hän siirtyi kaupan alalle noin viideksi vuodeksi.

Nyt hän on työskennellyt reilut kaksi vuotta lämmitysratkaisuja tarjoavan Lovalin tehtaalla ja edennyt etumieheksi.

Holmström on kokenut itsestäänselvyytenä ammattiliittoon kuulumisen, eli ennen Teollisuusliittoa hän on kuulunut Merimies-Unioniin ja Pamiin.

Holmström sanoo pohtivansa, kuinka monta vuosikymmentä hänellä on vielä työelämää edessä ja miten hallituksen uudistukset vaikuttavat siihen.

– Mitä seuraavaksi tulee, jos nämä menevät heidän mielestään näin kevyesti ja ovat tarpeellisia?

Suunnittelussa vientivetoinen palkkamalli

Hallitus on suunnittelemassa muun muassa vientivetoista palkkamallia. Tämä tarkoittaisi, että käytännössä kaikkien alojen palkankorotukset määräytyisivät suurimpien vientialojen korotusten perusteella.

Suurimpia vientialoja ovat teknologia-, metsä- ja kemianteollisuuksien alat, joihin myös Holmströmin ala kuuluu.

– En ymmärrä, miten laki voisi mitenkään määrittää sitä paljonko minun kuuluisi tienata. Mielestäni se on työntekijän ja työpaikan välinen keskustelu.

Valmius jatkaa poliittisia lakkoja

Hallitus suunnittelee myös poliittisten lakkojen keston rajaamista 24 tuntiin sekä myötätuntotyötaistelujen rajoittamista.

Holmström on ollut osallisena lakoissa. Hän kuvailee niiden sujuneen työnantajan ja työntekijöiden välillä hyvässä hengessä.

– Moni miettii, miksi nyt on lakkoiltu, mutta tämä on ainoa tapa millä me voimme osoittaa hallitukselle, ettemme ole tyytyväisiä näihin päätöksiin.

Jatkossa laittomista lakoista määrättävien hyvityssakkojen määrää on tarkoitus korottaa ja myös työntekijä voi joutua maksamaan 200 euron henkilökohtaisen sakon.

– Politiikassa ihmisiä ei voi määrätä olemaan samaa mieltä sakon uhalla. Se on todella inhottava tapa lähestyä ihmisiä.

Pääministeri Orpo on sanonut aiemmin, että hallitus ei aio perääntyä työmarkkinauudistuksista. Onko Holmström valmis jatkamaan poliittisia lakkoja?

– Kyllä. Tämä on ainoa keino, jolla me työntekijät saamme äänemme kuuluviin.

Lue myös:

    Uusimmat