AKT sivaltaa: Hallitus tekee EK:n hommat heidän puolestaan, nykyiset työläisten kuritustoimet ovat vasta alkua – "Ensin rajoitetaan lakko-oikeus..."

SAK kertoo hallituksen vastaisista toimista - millaisen rähinän AKT aikoo pistää pystyyn? 7:45
SAK kertoo hallituksen vastaisista toimista - millaisen rähinän SAK aikoo pistää pystyyn? AKT:n Ismo Kokko vastaa.

Työntekijäpuoli on varautunut jopa kuukausia kestävään toimintaan hallitusta vastaan, kertoo Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko Viiden jälkeen -ohjelmassa.

AKT:llä on perinteisesti ollut näkyvä rooli erilaisissa työtaisteluissa ja liitolla on jo toimialansa puolestakin runsaasti vipuvartta. Ismo Kokon mukaan hallitus on alkanut valmistelemaan erilaisia leikkauksia ja heikennyksiä pikavauhdilla kuulematta palkansaajia.

– Hallitus on lähtenyt pikavauhtia valmistelemaan lainsäädäntöä, joka rajoittaa lakko-oikeuttamme.

– Suunnitelma on sinänsä selvä: ensin rajoitetaan lakko-oikeus, jotta ihmiset eivät voi protestoida heikennyksiä vastaan. Sen jälkeen tuodaan sitten muut ensi vuoden ja sitä seuraavan vuoden aikana, Kokko kertoo.

SAK ja sen jäsenliitot aloittavat ensi viikolla poliittiset työtaistelutoimet vastalauseena hallituksen kaavailemia työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvaleikkauksia vastaan. 

SAK on ilmoittanut asiasta pääministeri Petteri Orpolle (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purralle (ps.).

Ensimmäinen toimintapäivä on ensi tiistai, ja SAK kertoo perjantaina tarkemmin toimien muodosta ja kohdistumisesta. Toiminta jatkuu kolmen viikon ajan ja kiertää eri puolilla maata. 

Otteet kovenevat tarvittaessa

AKT:n Kokko ei paljasta vielä yksityiskohtia, mutta suostuu ottamaan suunnitelmiin kantaa yleisellä tasolla.

– Työnseisauksia, mielenilmaisuja, paikallisia mielenosoituksia. Pointtina on se, että eri puolilla maata ja eri aloilla.

AKT:n puheenjohtajan mukaan tavoitteena on haastaa hallitusta ryhtymään vuoropuheluun ja neuvotteluihin. Ensin luvassa on kevyempiä toimia, mutta otteita ollaan valmiita koventamaan.

– Hallitus on asettunut työmarkkinaosapuoleksi. EK katsoo sivusta, kun hallitus tekee heidän hommansa ja näin ollen meidän pitää haastaa hallitusta.

– Ja mitä toimiin tulee, niin lienee viisasta aloittaa kevyemmillä toimilla ja myöhemmin, jos mikään muu ei tepsi, niin sitten tulee raskaampia toimia.

Palkansaajajärjestöt ovat pillastuneet useista hallituksen kaavailemista muutoksista. 

Merkittäviä muutoksia ovat lakko-oikeuden rajaamisen lisäksi esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan heikentäminen sekä paikallisen sopimisen lisääminen.

"Kaunis sanapari"

AKT:n Ismo Kokon mukaan esimerkiksi paikallinen sopiminen on kaunis ja positiiviselta kuulostava sanapari, mutta käytännössä se tarkoittaa yleissitovuuden poistamista Suomesta.

– Jatkossa työlainsäädännöstä voi poiketa yrityskohtaisesti, mikä vähentää työnantajien järjestäytymistä, joka osaltaan heikentää yleissitovuutta.

– Kaikista yrityksistä, jotka eivät ole järjestäytyneitä, sinne avataan vapaat paikallisen sopimisen mahdollisuudet ja vieläpä siten, että meille ensiarvoisen tärkeät luottamusmiehet ohitetaan. 

Ammattiliitot eivät myöskään pidä suunnitelmasta, jossa vientialat määrittelisivät palkankorotuksen tason.

– Valtakunnansovittelijan kädet sidotaan ja on ikään kuin ennalta laissa määrätty, mitä hän voi ja ei voi tehdä sovintoesitysten suhteen.

Onko luvassa pitkä syksy, vai mennäänkö toimissa talven puolelle?

– Olen henkilökohtaisesti varautunut siihen, että saattaa pahimmillaan kestää kuukausia. Sitkeyttä ja kärsivällisyyttä kaivataan ja senpä takia vetoan nyt avoimesti pääministeriin ja muuhun hallitukseen, että nyt olisi aika aloittaa vuoropuhelua ja neuvottelua.

Lue myös:

    Uusimmat