Orpo Ylellä: Hallitus ei kyykytä ketään – palkansaajilla on yhä oikeus lakkoilla

"Riikka tuu ikkunaan, täällä huutaa kansa" – näin mielenosoitus hallitusta vastaan alkoi 0:44
"Riikka tuu ikkunaan, täällä huutaa kansa" – näin mielenosoituksessa ryöpytettiin hallitusta

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että hallituksen kaavailemat muutokset työelämää koskevaan lainsäädäntöön ovat työntekijöiden kannalta hyviä. Orpo kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa tänään.

Hallitus ei hänen mukaansa "kyykytä" muutoksillaan ketään. Orpo sanoi, että ainoa heikennys on ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen, mutta muutoksella on hänen mukaansa erittäin suuri työllistävä vaikutus.

– Hallituksen esityksillä ei puututa oleellisesti palkansaajan asemaan, Orpo sanoi.

– Yritämme saada kaikille suomalaisille mahdollisuuden päästä töihin ja tulla toimeen omalla palkallaan.

Hallituksen pöydällä on ansiosidonnaisen porrastamisen lisäksi muun muassa työrauhalainsäädännön muuttaminen niin, että oikeutta tukilakkoihin ja poliittisiin lakkoihin rajoitettaisiin.

Hallitus aikoo myös muuttaa ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi, heikentää irtisanomissuojaa ja laajentaa paikallista sopimista kymmeniintuhansiin pk-yrityksiin.

Lisäksi hallitus suunnittelee niin sanottua Suomen palkkamallia, jossa keskeiset vientialat saisivat määrittää palkankorotuksille katon myös muille aloille.

Hallitus ajaa mallin ohessa lakiuudistusta, jossa tätä palkankorotusten "yleistä linjaa" ei voisi jatkossa ylittää valtakunnansovittelijan toimiston tai sovittelulautakunnan antamalla sovintoehdotuksella.

Vastasi Anderssonin valehtelusyytöksiin

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonsyytti torstaina viestipalvelu X:ssä Orpoa jopa valehtelusta. Anderssonin mukaan Orpon väite, etteivät hallituksen uudistukset vaikuttaisi palkansaajien elämään tai puuttuisi heidän etuihinsa, ei pidä paikkaansa.

Orpo vastasi Ykkösaamussa Anderssonin syytöksiin. Hän luetteli hallituksen pöydällä tällä hetkellä olevia uudistuksia ja toisti, etteivät ne heikennä työntekijöiden asemaa.

– Emme esimerkiksi puutu palkansaajien oikeuteen ryhtyä työtaistelutoimiin omien työehtojensa puolesta. Haluamme rajata vain tukilakot ja poliittiset lakot, Orpo sanoi.

Työehtojen paikallisen sopimisen laajentaminen voi puolestaan Orpon mukaan johtaa palkansaajien näkökulmasta entistä parempiin ratkaisuihin. Myöskään Suomen palkkamalli ei hänen mukaansa heikennä työntekijöiden asemaa.

Irtisanomissuojan heikentäminen taas ei tule johtamaan siihen, että Suomessa alettaisiin irtisanoa ketään mielivaltaisesti, Orpo vakuutti.

"Olemme laiskanläksyllä"

Orpo sanoi haastattelussa, että hallituksen kaavailemat muutokset työelämää koskevaan lainsäädäntöön on nyt korkea aika tehdä.

– Uudistamme työmarkkinoiden rakenteita naapurimaiden suuntaan. Olemme laiskanläksyllä, koska nämä uudistukset ovat jääneet vuosikymmenien ajaksi tekemättä, Orpo sanoi.

– Taloustilanne on erittäin vakava. Yksi lakkokierros aiheutti satojen miljoonien eurojen tappioita. Seuraava kierros on varmasti samaa luokkaa.

Hänen mukaansa ay-liikkeen lakot ovat tätä taustaa vasten ylimitoitettuja ja kohtuuttomia. Orpo toivoo, että helmikuun puoliväliin ilmoitetut uudet lakot vielä peruttaisiin.

– Nyt pitäisi istua työryhmissä ja hakea ratkaisua neuvotellen eikä lakkoilla. Niillä ei löydy ratkaisuja.

Lisää lakkoja tulossa – Purra: Hallitus ei voi taipua 2:36

Lue myös:

    Uusimmat