Onko lakkojen hintalappu vielä kohtuullinen? Ahtaajat ja AKT: Hallitus vie tavalliselta ihmiseltä vielä enemmän

AKT:n puheenjohtaja: Ahtaajat lakkoilevat suuremman joukon puolesta 7:04
AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko: Ahtaajat lakkoilevat suuremman joukon puolesta

Lakkoilijoiden mielestä hallituksen työelämäuudistusten hintalappu on kansalaiselle suurempi kuin lakkojen.

Lakkoaamu alkoi hiljaisena Vuosaaren satamassa. Lakkovahdeilla ei juurikaan vahdittavaa ollut, koska ketään ei ollut osoitettu töihin, sanoo Helsingin ahtaustyöntekijät ry:n tiedotusvastaaja Jape Loven.

Myös AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko toteaa rivien pitäneen hyvin, kuten ahtaajilla yleensä.

Poliittisilla lakoilla vastustetaan hallituksen työelämäuudistuksia. Kokon mukaan hallituksen koko suunnitelma on huono, mutta tässä vaiheessa hän pitää ongelmallisimpana suunnitelmaa rajata lakko-oikeutta.

– Ensin halutaan rajata lakko-oikeus, jotta emme jatkossa pystyisi protestoimaan tulevia heikennyksiä vastaan. Nythän meillä ei ole yksittäisiä lakimuutoksia vielä oikeastaan tullut, vaan lakko-oikeuden rajoittaminen on selvästi hallituksen listalla ensimmäisenä.

Kokon mukaan muun muassa ahtaajien lakoissa on kyse suuremmasta paineesta, jossa pyritään kohdistamaan toimenpiteitä elinkeinoelämään, erityisesti suurempiin yrityksiin.

– Meidän ahtaajamme ovat työtaistelussa tässä paljon suuremman joukon puolesta, eli he ovat jälleen kerran hyvin solidaarisia. Samoin kuin ovat muun muassa Teollisuusliiton ja JHL:n jäsenet.

Ammattiyhdistysliike on jo pidempään peräänkuuluttanut parempaa neuvotteluyhteyttä. Yleensä hallitus on antanut työmarkkinaosapuolten keskenään neuvotella uudistuksista, jotka on sitten kirjattu lakiin.

Tällä kertaa Petteri Orpon hallitus ei kuitenkaan ole juurikaan neuvottelumahdollisuutta tarjonnut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Ay-liikkeen ohittaminen on saanut liitot takajaloilleen.

– Ei tämä voi olla niin, että nyt on taas kerran talkoot, jotka kohdistuvat pienituloisiin ja työntekijäportaaseen, ja muut jätetään ikään kuin rauhaan – paitsi kaikkein suurituloisimmille on kuitenkin varaa kohdistaa suurimmat veronalennukset, Kokko sanoo.

"Tavalliset ihmiset suuremman menetyksen kohteena"

Työnantajapuoli on varoittanut kaksi viikkoa kestävillä lakoilla olevan massiivisia talousvaikutuksia ja todennut niiden aiheuttavan pelkästään "turhia menetyksiä". Onko tämä lakon hintalappu vielä kohtuullinen lakkoilijoiden mielestä?

– Itse haluaisin verrata sitä siihen, kuinka paljon otetaan tukea tarvitsevilta pois, AKT:n Kokko sanoo.

Hallituksen sosiaaliturva- ja työelämäuudistuksilla tavoitellaan yli kahden miljardin euron säästöjä.

Lakkojen vaikutus teknologiateollisuuteen massiivinen: "Lomautusten todennäköisyys on 100 prosenttia" 1:30
Lakkojen vaikutus teknologiateollisuuteen massiivinen: "Lomautusten todennäköisyys on 100 prosenttia".

– Jos tätä lakkoa sitten suhteutetaan siihen, niin ollaan vielä varsin kohtuullisissa summissa. Eli kyllä tässä tavalliset ihmiset ovat paljon suuremman leikkauksen tai menetyksen kohteena kuin mitä tämäkään lakko aiheuttaa.

Myös ahtaaja Jape Loven ajattelee hallituksen leikkausten kohdistuvan väärin.

– Koskaanhan ei ole hyvä aika [lakkoilla], jos miettii talouden kannalta. Toisaalta vaikeassa taloustilanteessa ei ole myöskään hyvä aika höykyttää kaikista heikoimmassa asemassa olevia.

MTV Vuosaaren satamassa: Näin ahtaajat perustelevat lakkoilua 1:39
MTV Vuosaaren satamassa: Näin ahtaajat perustelevat lakkoilua.

Lue myös:

    Uusimmat