Ihmiset eivät uskaltaneet uurnille Homsin kaupungissa

Syyriassa on äänestetty uudesta perustuslaista, vaikka maassa käydään paikoin sisällissotaa. Oppositio tuomitsi äänestyksen järjettömänä, koska väkivaltaisuudet jatkuivat entiseen malliin.

Presidentti Bashar al-Assadin joukot piirittivät edelleen Homsin kaupunkia, eivätkä siviilit uskaltaneet liikkua ulkona saati äänestää.

— Tänään on tapettu yli 40 ihmistä, ja meidän pitäisi muka osallistua kansanäänestykseen. Kukaan ei äänestä, kertoi Homsista puhelimella tavoitettu aktivisti Omar.

— Olemme olleet loukussa taloissamme 23 päivää. Kaupat, koulut ja hallintorakennukset on suljettu ja kaduilla on hyvin vähän liikennettä tarkka-ampujien takia, sanoi aktivisti Waleed Fares.

Taisteluita käydään presidentti al-Assadin raskaasti aseistettujen joukkojen ja armeijasta loikanneiden sotilaiden kesken. Viikonloppuna surmansa sai toistasataa ihmistä.

Kansainvälinen Punainen Risti jatkoi neuvotteluita siviilien evakuoimiseksi Homsista. Kaupungissa on myös tiettävästi satoja haavoittuneita, jotka pitäisi saada sairaalaan.

"Emme ole tyhmiä"

Kaikki oppositioryhmät kieltäytyivät osallistumasta kansanäänestykseen. Myös Yhdysvallat on tuominnut sen naurettavana.

Uusi perustuslaki veisi laillisen pohjan presidentti al-Assadin Baath-puolueen yksinvallalta. Silti valta keskittyisi edelleen al-Assadin käsiin. Lakitekstin muotoilu mahdollistaa myös sen, että al-Assad voi periaatteessa jatkaa presidenttinä vielä kahden seitsenvuotiskauden ajan nykyisen virkakautensa päätyttyä.

Lounaisessa Sweidan kaupungissa äänestänyt Maria kertoi kannattavansa uutta perustuslakia, vaikka pitääkin sen hyväksymistä riittämättömänä uudistuksena.

— Emme ole tyhmiä. Tiedämme, että uusi laki ei vastaa ihmisten toiveisiin, mutta äänestäminen on tuen osoitus vakaudelle ja vastalause maatamme uhkaavalle sisällissodalle, hän sanoi.

— Teoriassa uusi perustuslaki avaa tien monipuoluejärjestelmälle ja siirtymälle demokratiaan. Todellinen poliittinen taistelu käydään siitä, kuinka valtaapitävät saadaan kunnioittamaan lakia, arvioi puolestaan asianajaja Khaled.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat