Ihmisen suusta löytyvä tavallinen bakteeri voi nopeuttaa syövän kasvua

Vuotavatko ikenet verta? Kansansairaus parodontiitti lisää sydäninfarktin ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä 8:43
KATSO MYÖS: Parodontiitti on tulehdustila, josta antavat viitettä verenvuoto sekä pahanhajuinen hengitys. Sairaus voi olla myös oireeton.

Suun tulehdussairautta parodontiittia aiheuttava bakteeri vaikuttaa olevan syyllinen myös paksusuolisyövän kasvuun, selvisi yhdysvaltalaistutkimuksessa.

Suomalaisten kansantauti parodontiitti on suun tulehdussairaus, joka tuhoaa hampaiden kiinnityskudosta. Yksi sen aiheuttajista on ihmisen suussa elävä bakteeri Fusobacterium nucleatum, jonka on tuoreessa tutkimuksessa todettu lisäävän paksusuolen syövän kasvua, kertoo Yahoo.

Suomessa todetaan vuosittain yli 3 800 uutta suolistosyöpää. Suolistosyövällä tarkoitetaan joko paksusuolen tai peräsuolen syöpää, kertoo syöpäjärjestöjen ylläpitämä Kaikki syövästä -verkkosivu.

Seattlelaisen Fred Hutchinsonin syöpäkeskuksen tutkimuksessa tarkasteltiin 200 paksusuolisyöpään sairastuneen potilaiden kasvainkudosten bakteeripitoisuuksia. Tutkimusryhmä keskittyi suun Fusobacterium nucleatum -bakteeriin.

Fusobacterium nucleatumilla on useita alatyyppejä, joista kuitenkin vain yksi, Fna C2, näytti olevan yhteydessä kasvainten kasvuun, mutta ei terveeseen kudokseen, kertoo Nature-lehti.

Fna C2 -alatyyppi esiintyi myös useammin paksusuolisyöpäpotilailta kerätyissä ulostenäytteissä verrattuna terveisiin ihmisiin.

Tutkimuksessa selvisi, että vain F.nucleatum -bakteerin Fna C2-alatyypillä on kyky kulkea suusta mahalaukkuun ja levitä edelleen alempaan maha-suolikanavaan ja paksusuoleen.

Puolessa kasvaimista oli bakteerin alatyyppiä

Lopulta 200 testatusta paksusuolisyöpäkasvaimesta puolesta löytyi F. nucleatumin Fna C2 -alatyyppiä.

Tutkimusryhmän mukaan mikrobeihin perustuvat "soluterapiat" saattavat olla uusi keino paksusuolisyöpien torjuntaan. Hoidoissa muokattua bakteeria kohdistettaisiin suoraan kasvaimiin.

Tutkimuksen pääkirjoittaja ja molekyylimikrobiologi Christopher Johnston kertoo tutkimustiedotteessa, että tieto siitä, että tietty bakteerilinja on yhteydessä paksusuolen syöpään, on ratkaisevan tärkeä tehokkaiden ehkäisy- ja hoitomenetelmien kehittämisessä.

Lue myös:

    Uusimmat