Kansainvälinen tutkimustiimi huomasi, että yleinen suolistobakteeri E. coli voi aiheuttaa syövälle altistavia geneettisiä muutoksia. Nuo mutaatiot DNA:ssa ovat tutkijoiden arvioiden mukaan osallisena 5 prosentissa suolistosyöpätapauksia. Tutkimuksesta uutisoivat muiden muassa brittimediat BBC sekä The Guardian.
Hollantilaiset, brittiläiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat ovat todistaneet, että tietyn E. coli -kannan vapauttamat myrkyt aiheuttavat suoliston seinämien solujen DNA:han vaurioita. Nuo vauriot olivat havaittavissa myös suolistosyöpäkasvaimissa, mikä osoittaa yhteyden bakteerin vapauttaman toksiinin ja syöpää aiheuttavien geneettisten muutosten välillä.
Tutkijat kertovat tiedotteessaan, että tämän tietyn soluvaurion havaitseminen suoliston seinämässä voisi auttaa yksilöimään ihmiset, joilla on korkea riski sairastua suolistosyöpään. Kyseistä E. coli -kantaa voisi siis olla syytä seuloa väestötasolla.
Suomessa yleistyvää suolistosyöpää on alettu seulomaan viime vuonna. Uusia suolistosyöpätapauksia todetaan meillä vuosittain yli 3000.
E. colin aiheuttama mutaatio löytyi 5 prosentista kasvaimia
Tutkimusta varten tieteilijät altistivat laboratoriossa kasvatettua keinotekoisia suolen pienoismalleja toksiineja tuottavalle E. coli -kannalle. Viiden kuukauden kuluttua suolistosolut analysoitiin. Myrkkyjä tuottava E. coli oli aiheuttanut kaksinkertaisen vaurion DNA:han verrattuna siihen, mitä myrkkyjä tuottamaton E. coli oli aiheuttanut. Tutkijat huomasivat, että toksiinin aiheuttamat DNA-vauriot olivat suoliston seinämässä ainutlaatuisia, kuin sormenjälkiä.
Seuraavaksi tutkijat analysoivat yli 5800:tta syöpäkasvaimista otettua näytettä. Toksiinien ”sormenjälkiin” jäljitettyjä vaurioita löytyi lukuisista kasvaimista, useammin suolistosyövistä kuin muista syöpätyypeistä. Suolistosyövistä mutaatio löytyi 5 prosentista kasvaimia.
Seuraavaksi tutkijat analysoivat yli 2000 suolistosyöpänäytettä, jotka oli otettu brittiläisiltä potilailta. Näistä näytteistä 4–5 prosentissa oli toksiinin ”sormenjälki”.
Tutkimus ilmestyi arvostetussa Nature-tiedelehdessä.
Varoitus probioottivalmisteesta
Vie vielä aikaa, että löydöksen todelliset vaikutukset ja mutaatioiden yleisyys sekä yksilöllisyys ymmärretään täysin.
Mahdollisia tulevaisuuden bakteeriseulontoja odotellessa suolistosyövän riskiä voi pienentää välttämällä sairaudelle altistavia tekijöitä. Suolistosyövän riskiä lisäävät:
- ylipaino
- alkoholin käyttö
- tupakointi
- vähäinen liikunta
- runsas punaisen lihan syöminen ja eläinrasvojen käyttö
- pitkäaikaiset suoliston tulehdussairaudet, kuten haavainen paksusuolentulehdus tai Crohnin tauti
Lisäksi tutkijat haluavat varoittaa ihmisiä myrkkyä erittävästä E. coli Nissle 1917 -kannasta, jota käytetään osassa probioottivalmisteita.
– Se voi auttaa lyhyellä aikavälillä, mutta aiheuttaa todennäköisesti syöpää pitkällä tähtäimellä, tutkimusta tehnyt Utrechtin yliopiston molekyylibiologian professori Hans Clevers sanoo The Guardianille.
Suomessa kyseistä E. coli -kantaa löytyy haavaisen paksusuolitulehduksen hoitoon käytetystä Mutaflor-reseptilääkkeestä.
Lue myös: Tunnetko suolistosyövän oireet? Tänäkin vuonna kolmisen tuhatta suomalaista sairastuu
Lähteet: Science Daily, The Guardian, BBC, Kaikki syövästä, Nature