Ihmisen omasta immuunijärjestelmästä on saattanut löytyä kaikki syövät parantava superhoito: "Löydöllämme on mahdollisuus parantaa jokainen potilas"

4:03
Janita Lukkarinen kertoo kuinka syöpä näkyy arjessa.

Alustavat testit ovat tuottaneet tulosta muun muassa keuhko-, rinta ja eturauhassyövän hoidossa.

Syövän maine viikatemiehenä saattaa olla väistymässä, sillä Cardiffin yliopiston tutkijat ovat mahdollisesti löytäneet uuden, poikkeuksellisen tehokkaan hoitomuodon.

Hoito perustuu ihmisen omaan immuunijärjestelmään, jonka ansiosta keho pystyy kukistamaan esimerkiksi flunssan.

Tutkijat löysivät uuden hoitomuodon, kun he etsivät perinteisistä rohdoista poikkeavia keinoja kukistaa syöpä. Tutkijat päätyivät tarkkailemaan ihmisen sisäistä skannausjärjestelmää, joka aktiivisesti etsii solutason ongelmakohtia.

Nämä elimistön tutkijat tunnetaan T-soluina.

– Löydöllämme on mahdollisuus parantaa jokainen potilas. Aiemmin kukaan ei uskonut tämän olevan mahdollista, tutkijaprofessori Andrew Sewell hehkutti BBC:lle.

T-solu säästää terveet solut

Siinä missä tällä hetkellä käytettävät syöpähoidot usein tuhoavat sekä syöpäsoluja että terveitä soluja, osaa T-solu keskittää tuhovoimansa syöpäsoluihin.

T-solun toimintatavat ovat vielä osin mysteeri. Laboratorio-olosuhteissa T-solu on kuitenkin nujertanut järjestelmällisesti erilaisia syöpiä. Ihmiskokeita ei ole vielä aloitettu, mutta tutkijoiden mukaan uudella hoitomuodolla on ”valtaisa potentiaali”.

Parantaa kaikenlaiset syövät

Uusia syöpähoitoja tutkitaan ja etsitään jatkuvasti, eikä T-solukaan ole varsinaisesti uusi löydös. T-solua on jo käytetty esimerkiksi leukemian hoidossa. Sen sijaan kasvainten kukistamisessa nykymuotoiset T-soluhoidot ovat olleet verrattain tehottomia.

Brittitutkijoiden löytämä T-solu on kuitenkin poikkeuksellinen, sillä sen arvellaan kykenevän löytämään ja kukistamaan kaikenlaisia syöpäsoluja.

Käytännössä hoito tapahtuisi siten, että potilaalta otettaisiin verta, josta T-solut eroteltaisiin. Tämän jälkeen soluja muunneltaisiin ja monistettaisiin siten, että niiden taistelukyky syöpäsoluja vastaan ehostuisi entisestään. Varsinainen hoito alkaisi, kun paranneltuja T-soluja sisältävä veri siirrettäisiin takaisin potilaaseen.

Uusista syöpälääkkeistä uutisoi Suomessa ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja