Tutkijat kehittivät myrkyttömän ja halvan tavan hoitaa syöpää: "Parasta tässä on..."

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Mitä nopeammin syöpä havaitaan, sitä paremmin tautia pystytään hoitamaan. Videolla kerrotaan, millaisesta oireesta kannattaa hakeutua tutkimuksiin.

Australian kansallisen yliopiston tutkijat kertovat kehittäneensä lupaavan tavan hoitaa syöpää. Uudella hoitomuodolla näyttää olevan tavallista vähemmän haittavaikutuksia, minkä lisäksi sen halpa hinta mahdollistaisi laajan käytön.

Australialaistutkijat ovat saaneet lupaavia tuloksia halvasta ja myrkyttömästä syöpähoidosta, jossa kasvaimet pyritään tuhoamaan immuunijärjestelmän käynnistävillä bakteereilla.

Bakteereihin perustuvan immunoterapian idea on periaatteessa yksinkertainen. Syöpäkasvaimeen pistetään kolmesta ainesosasta valmistettua liuosta, josta kuolleita mykobakteereita vapautuu hitaasti. Ajatuksena on, että bakteereita vastaan taistelemaan tulleet immuunisolut hyökkäävät samalla syöpää vastaan.

Immuunisolujen lisääntyessä ne alkavat kiertää ympäri elimistöä, jolloin hoito tehoaisi myös syövän lähettämiin etäpesäkkeisiin.

Tutkimuksesta lupaavia tuloksia

Kliinisen tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa on saatu lupaavia tuloksia. Tutkijat hoitivat kahdeksaa pitkälle edennyttä syöpää sairastavaa potilasta. Hoito vähensi keuhkojen ympärillä olevan nesteen määrää. Keuhkojen ympärille kertynyt neste aiheuttaa usein hengenahdistusta ja kipua.

Yhden potilaan kohdalla syöpä myös kutistui hoidon seurauksena. Hänen elämänlaatuaan hoito paransi tutkijoiden mukaan merkittävästi.

– Parasta tässä uudessa hoidossa on, että siihen tarvitaan vain pieniä annoksia, se on helppo antaa ja sillä on vähän sivuvaikutuksia, johtava tutkija ja apulaisprofessori Aude Fahrer sanoo tiedotteessa.

Tutkijat kertovat löydöksistään Journal for ImmunoTherapy of Cancer -julkaisussa. Jos uusi lääke osoittautuu tehokkaaksi tulevissa kokeissa, siitä voisi olla apua kaikille kiinteistä syövistä kärsiville.

Nykyisten syöpähoitojen haittavaikutukset

Mahdollisimman vähäiset sivuvaikutukset parantavat syöpäpotilaan elämänlaatua.

Tällä hetkellä syövän hoitoon käytetään leikkaushoitoa, sädehoitoa ja solunsalpaajia eli sytostaatteja. Sädehoito ja solunsalpaajat vaikuttavat syöpäsolujen lisäksi myös terveisiin soluihin, minkä vuoksi niillä on lukuisia haittavaikutuksia.

Sädehoidon haittavaikutukset ilmenevät sillä kehon alueella, johon sädehoito kohdistetaan – seurauksena voi olla esimerkiksi limakalvo-, iho- tai suolistovaurioita. Sytostaatit kulkeutuvat verenkierron mukana kaikkialle elimistöön aiheuttaen esimerkiksi pahoinvointia, hiustenlähtöä ja väsymystä.

Sädehoitoon ja sytostaatteihin voi liittyä myös pitkäaikaishaittoja, kuten lapsettomuutta tai elinvaurioita.

Hoito voisi parantaa syövän tasa-arvoa

Tärkeää olisi myös, että syöpähoito auttaisi mahdollisimman monia.

Syöpä ei kohtele ihmisiä tasa-arvoisesti, mistä on osin syyttäminen erilaisia mahdollisuuksia saada lääkkeitä. Syöpälääkkeet kehittyvät jatkuvasti, mutta uudet yksilölliset hoidot ovat kalliita.

Australialaistutkijoiden kehittämä hoito maksaisi noin 20 dollaria annokselta, kun muiden immunoterapioiden kustannukset voivat nousta 40 000 dollariin. Immunoterapiassa tarkoituksena on vahvistaa elimistön omaa immuunireaktiota syöpää vastaan ja auttaa näin immuunijärjestelmää tappamaan syöpäsolut.

Epätasa-arvoisuus vaikuttaa jo lasten syövissä 6:56
Videolla keskustellaan siitä, miten epätasa-arvo näkyy lasten syövissä.

Lue myös:

    Uusimmat