Uudenlainen, syöpää huijaava lääke kehitteillä: Esiintyy viruksena ja hälyttää elimistön omat puolustuspartiot paikalle tuhoamaan kasvaimet

1:54
Viivi pelasti syöpään sairastuneen siskonsa hengen – kertoo nyt, millainen kokemus läheisen sairastuminen on: "Piti yrittää pysyä pää kylmänä"

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kehittämässä uudenlaista syöpälääkettä, joka auttaa immuunijärjestelmää tuhoamaan kasvaimia.

BO-112-lääke on parhaillaan koekäytössä. Lääke hyödyntää ihmisen omaa immuunijärjestelmää matkimalla viruksien RNA-molekyylejä.

Syövän viheliäiseen luonteeseen kuuluu, että syöpäsolut onnistuvat tehokkaasti verhoutumaan uhrinsa puolustusjärjestelmältä. Mutta kun kasvaimeen ruiskutetaan virusta muistuttavaa materiaalia, niin kasvain reagoi aivan kuin se olisi altistunut virukselle. Samalla kasvain paljastaa itsensä ja immuunijärjetelmän hyökkäystä varten nousee pystyyn punainen lippu.

Livescience kirjoittaa, että lääke saattaa parantaa sellaisten nykyisten syöpähoitojen tehoa, joilla pyritään herättämään immuunijärjestelmä toimintaan.

BO-112 siis käytännössä osoittaa vihollisen sijainnin, ja auttaa immuunijärjestelmää ja muita hoitomuotoja tekemään täsmäiskun.

Varhaisten kokeilujen perusteella BO-112 voi tehdä hankalasti hoidettavat kasvaimet alttiiksi immuunihoidoille. Kokeiluissa kasvaimet joko pienentyivät tai ne eivät enää kasvaneet. Eläinkokeissa suuremmat kasvaimet alkoivat kuitenkin lopulta jälleen kasvattaa kokoaan.

Seuraavaksi tutkimusta on määrä jatkaa isommalla koeryhmällä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja