Ihanan villiä ja värikästä!

Naivismi on perinteisesti yhdistetty lähinnä maalaustaiteeseen, mutta mikään ei estä käyttämästä tätä tyyliä myös sisustuksessa. Naivistiseen tyyliin sisustetusta kodista ei ainakaan puutu väriä ja eloisuutta. Pikkutarkat yksityiskohdat tai vastakohtaisesti iloinen suurpiirteisyys ja lapsenomainen ilmaisu luonnehtivat myös naivistista tyyliä.

Helpoimmin naivistisia vaikutteita saadaan kotiin tekstiileillä sekä kaikilla printtikuvioin somistettavilla pinnoilla. Myös koriste-esineiden muotoilu voi heijastaa tätä tyylisuuntaa.

Etninen, varsinkin afrikkalaisperäinen taide on usein naivistista. Toisaalta aitojen esineiden ohella on myynnissä myös länsimaissa suunniteltuja, tehdasvalmisteisia halpaversioita.

Värikylläistä ja tulkitsevaa

Naivistinen esitystapa kertoo asian uudesta näkökulmasta. Taide-esineissä ja tauluissa korostuu läsnäolo ja välitön vaikutelma kuvattavasta. Niinpä taiteessa on usein karikatyyrimaisesti korostettu niitä kohtia, joissa kuvattava tuntuu sillä hetkellä erottuvan muista. Niinpä esimerkiksi lörpöttelijällä on suuri suu tai hehkuvan kuuman kesäpäivän aurinko on piirretty suorastaan ylimaallisen kirkkaan punakeltaiseksi.

Naivistinen koti kylpeekin siten väreissä. On hyvä rajata alueita omiksi kokonaisuuksikseen, ettei yleisvaikutelmasta tule liian levoton. Esimerkiksi ikkunan puupaneelit, viherkasviryhmä tai luonnonvaalea matto voivat olla tällaisia neutraaleja sitovia taustoja naivistisille yksityiskohdille.

Verhot vintiltä, kukkakuosit kellarista

Mistä sitten lähteä liikkeelle, jos tyyli tuntuu omalta? Esimerkiksi 60-luvun suuret kukkakuosit olivat usein tyypillisen naivistisia. Monella on vieläkin tallella tuon ajan verhokankaita. Iittalan vuosittaisessa naivistisen taiteen näyttelyssä saattaa saada ahaa-elämyksiä tai vaikka hankkiakin jonkin teoksen antamaan potkua sisustussuunnitelmalle.

Naivistisia kalusteita ei juurikaan ole myynnissä lukuun ottamatta etnisten osastojen satunnaisia pöytiä ja tuoleja, mutta naivistinen tyyli sopii yhteen monenlaisten huonekalujen kanssa. Tämä tyyli sopii poikkeuksellisen hyvin myös opiskelijakämppään sekä IKEA-tyylisiin pöytiin, tuoleihin ja sohviin. Korostetun selkeästi tiettyä tyylisuuntaa edustavan kalustuksen kohdalla on kuitenkin hyvä käyttää naivistista tyyliä varovasti. Esimerkiksi kustavilaiset huonekalut näyttäisivät aika orvoilta muuten naivistiseen tyyliin sisustetussa kodissa.

Purnukat pöydälle

Kehitysmaakaupat ja lähetysmyyjäiset pursuavat afrikkalaisia tekstiilejä, joiden värimaailma on usein naivistinen. Samalla voi hankkia myös teemaan sopivia koriste-esineitä, amppeleita ja leluja. Jo yksittäinenkin puuveistos lipaston päällä kääntää katseet.

Monet säilytysastiat ovat naivistista taidetta parhaimmillaan. Niissä seikkailevat usein esimerkiksi tyylitellyt eläinhahmot, ja purkkeja ja purnukoita löytyy koirankeksilaatikosta pesupulverirasiaan sekä kaikille kuviteltavissa oleville keittiön kuivatavaroille. Näitä peltilaatikoita ei ole todellakaan tarkoitus piilottaa kaappiin, vaan ne järjestetään käyttöä odottamaan käden ulottuville avohyllyille tai työpöydälle tuomaan hymyn huulille jokaisena päivänä.

Älä sekoita naivistista tyyliä kitschiin. Naivistinen esine tai tekstiili on aina myös juureva ja maanläheinen, ei koskaan suunniteltu vain yksiulotteisesti tuottamaan tuloja tekijälleen. Koska teoksissa on mukana aina vahva tekijän persoonallisen ilmaisun tuntu, yksittäiset poikkeamat ovat suuria ja samankin tekijän tuotannossa voi olla eri päivinä suuria eroja.

Lapsi on luontainen naivisti

Jos ja kun naivistista esitystapaa leimaa tietty lapsenomaisuus, eikö sitten samalla vaivalla voisi pyytää perheen 5-vuotiasta piirtämään kodin naivistiset taulut?

Onhan myös niin, että tiukimpien kriteereiden mukaan vain ilmaisunsa suhteen itseoppinut ihminen on aito naivisti. Kun esimerkiksi taiteentekijät ovat muodostaneet naivismista kokonaisen koulukunnan, heidän ilmaisunsa muuttuu akateemiseksi eikä heissä enää ole samaa tuoreutta ja aitoutta kuin koulukunnan ulkopuolisissa ja itseoppineissa taiteilijoissa. "Jos tietää olevansa naivisti, voiko enää olla naivisti?"

Lapsi piirtää, muovaa ja värittää kyllä luontaisen naiivisti, mutta todelliseen tämän tyylisuunnan tulkintaan esittävän taiteen avulla tarvitaan näennäisestä helppoudesta huolimatta kypsyyttä ja valintoja, joihin lapsi ei yleensä vielä pysty. Lapsellisuus on eri asia kuin lapsenomaisuus, mutta mikään ei tietenkään estä käyttämästä lapsen piirustuksia lisämausteena naivistisessakaan sisustuksessa.

Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus
Kuvat: Ellos, Indiska, Marimekko, Värisilmä

Lue myös:

    Uusimmat