Mainos

Ihalainen: Tupo vaatii laajoja palkankorotuksia

SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen mielestä mahdolliseen tulopoliittiseen ratkaisun tarvitaan aiempaa laajempia palkankorotuksia. Koska valtiovallan kyky tukea tuloratkaisua verokevennyksillä on nyt vähäinen, palkansaajien ostovoiman kehitys on turvattavissa Ihalaisen mukaa vain painottamalla palkankorotusten osuutta.

Kotkassa työmarkkinaseminaarissa puhunut Ihalainen arvioi, että palkkarakenteita koskevat kiistat nousevat syksyn neuvotteluissa hyvin vaikeiksi. Esimerkiksi pieni- ja keskituloisia tukevan solidaarisen palkkapolitiikan puolustaminen kohtaa hänen mukaansa jatkossa entistä suurempia vaikeuksia. Hän kuitenkin uskoi työnantajajärjestöissä olevan halua jatkaa vakaan ja ennustettavissa olevan talouspolitiikan tiellä. Edellisten tupojen hyvät kokemukset ja nykyinen vaikeasti ennustettava ja epävarma taloudellinen kehitys puolustavat Ihalaisen mukaan tulosopimuksen tekemistä.

-Tuloratkaisu tarjoaa sillan, jolla päästään epävarman taloudellisen tilanteen yli, Ihalainen sanoi. Hän toivoi työnantajien myös ymmärtävän, kuinka tärkeää on edelleen välttää työntekijöiden irtisanomisia ja lomautuksia, koska taloussuhdanteen kääntyessä nousuun yrityksillä on oltava käytössään pätevää henkilöstöä.

Valtiovallalta Ihalainen toivoo verokevennysten sijaan muita porkkanoita tuloratkaisun eväiksi. Tällaisia työelämän laadullisia kysymyksiä ovat mm. työssä olevien koulutus ja työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen. SAK:n vaatimuslistalla neuvotteluissa ovat myös neljän tunnin vähimmäistyöaika, tulos- ja voittopalkkiojärjestelmän pelisäännöistä sopiminen sekä luottamusmiesten asema. Myös työajan lyhentäminen on yhä tavoitteena.

Ihalainen ei kuitenkaan aseta tarkkoja tavoitteita, vaan korostaa, että sen toteuttamistapa voidaan ratkaista monella tavalla. SAK:ssa kannatetaan mm. työaikatiliä, jonka avulla vapaita ja ylitöitä voitaisiin järjestellä. Aikataulu tuloneuvotteluille voisi Ihalaisen mielestä noudattaa Ihalaisen aiempia kaavailuja. Ratkaisu tulisi tehdä marraskuun loppuun mennessä.

SAK aikoo kertoa palkankorotuksia koskevista tavoitteistaan 7. lokakuuta. Muiden keskusjärjestöjen on tarkoitus noudattaa suunnilleen samaa aikataulua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.