Identtiset kolmoset yllättivät viiden lapsen äidin Jonnan: "Ymmärrän etteivät kaikki tähän ryhdy" – näin lapsiperheiden määrä on romahtanut Suomessa

6:07
Näin Porvoossa ajatellaan pikkulapsiperheiden määrän vähenemisestä. Viiden lapsen äiti Jonna Lindqvist ymmärtää, miksi kaikki eivät lapsia halua.

Pikkulapsiperheiden määrä on vähentynyt Suomessa lähes 20 prosenttia viimeisten kymmenen vuoden aikana, kertoo Tilastokeskus.

Kyseessä ovat sellaiset perheet, joissa on alle kolmevuotiaita lapsia. Tilastokeskuksen mukaan pikkulapsiperheiden määrän väheneminen on linjassa syntyvyyden laskun kanssa.

Myös perheiden kokonaismäärä kääntyi laskuun 2010-luvun lopulla. Suomessa oli viime vuonna runsaat 1 470 000 perhettä.

Tilastokeskuksen tiedoissa perhe muodostuu henkilöistä, jotka asuvat väestötietojärjestelmän mukaan samassa asunnossa.

Identtiset kolmoset yllättivät

Mäntsäläläistä Jonna Lindqvistiä ja hänen puolisoaan perheen perustaminen ei mietityttänyt. Kahden ensimmäisen lapsen jälkeen koitti kuitenkin yllätys, kun perheen koko kasvoi kertaheitolla identtisillä kolmosilla.

– Oli kummallekin selvää, että lapsia halutaan. Määrä oli vain auki. Yllättikin sitten, että ollaan nyt suurperheellisiä, vaikka ei näin oltu ikinä osattu kuvitella, Lindqvist kertoo.

Viiden lapsen äiti ymmärtää, että kaikille lapsien hankkiminen ei ole itsestäänselvyys. Paineet työelämässä ja opiskelussa ovat kovat.

– Ymmärrän, ettei kaikki tähän hommaan ryhdy.

Esikoinen Emil täyttää parin viikon päästä kuusi vuotta. Päiväreissulla Porvoossa Emil tykkää keinua Muumipuistossa ja katsella laivoja rannassa.

"Jokaisen oma valinta"

Porvoolaiselle kahden lapsen isälle Tom Tapperille perheen perustaminen oli luontevaa. Kotikaupungissa riittää tekemistä moneen lähtöön.

Viisivuotiaan Mei-tyttären lempipuuhaa on uiminen. Tapperin perheen toinen lapsi on 9-vuotias.

Tapper pohtii, voisivatko taloudelliset asiat olla joillekin syy olla hankkimatta lapsia. Omaan tilanteeseensa 39-vuotias isä on tyytyväinen.

– On kaikkien oma päätös, haluaako lapsia vai ei. Se voi olla epävarmuus, joka tulee siihen peliin.

Katso artikkelin videolta, mitä Porvoossa ollaan mieltä pikkulapsiperheiden määrän vähenemisestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja