Mainos

IAEA: Asetarkastusten jatkuttava Irakissa

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA jatkaisi Irakin asetarkastuksia. Irakista paenneen ydintutkijan mukaan Irak saattaa kyetä valmistamaan ydinaseen jopa jo lähikuukausien aikana.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA: mukaan asetarkastajien on saatava jatkaa työtään Irakissa sen varmistamiseksi, ettei Irakin johto ole kehittämässä ydinaseita.

- Kansainvälisen yhteisön on saatava vahvistus siitä, että Irakin ydinaseohjelma on tehty vaarattomaksi eikä ohjelmaa ole aloitettu uudelleen, IAEA:n johtaja Mohamed El Baradei sanoi järjestön vuosikokouksessa.

El Baradein mukaan vuonna 1998, jolloin YK:n asetarkastajat tekivät tähän mennessä viimeisen tarkastuksensa, ei ollut mitään merkkejä siitä, että presidentti Saddam Husseinin hallinto olisi jo kyennyt rakentamaan ydinaseen. - Tämän jälkeen järjestö ei ole kuitenkaan kyennyt varmistamaan, että Irak noudattaa YK:n päätöslauselmia,El Baradei huomautti.

Asiantuntijan mukaan Irakilla kohta ydinase

Irak kykenee valmistamaan ydinaseita lähikuukausien kuluessa, varoittaa maasta paennut ydinalan asiantuntija.

Tohtori Khidir Hamzan mukaan kyse ei ole vain muutamasta pommista, vaan presidentti Saddam Husseinilla on mahdollisuudet pystyttää kokonainen ydinasetehdas, ellei aikeita pysäytetä aiemmin.

The Times -lehden haastatteleman Hamzan mukaan ydinaseiden valmistamista varten Irak on hankkinut laittomia kopioita saksalaislaitteista sekä salakuljetettua uraania Brasiliasta.

Hamza osallistui Irakin ydinteollisuuden ja ydinaseohjelman kehittelyyn ennen kuin loikkasi ulkomaille vuonna 1994. Hän ei usko, että YK:n asetarkastajat kykenisivät pääsemään Irakin ydinaseohjelman jäljille, koska ydinaseiden valmistus on hajautettu pieniin yksiköihin.

Irak karkotti YK:n asetarkastajat maasta vuonna 1998. Maa kieltää havittelevansa ydinaseita.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.