Hyytävä sää voi jatkua viikkoja – pörssisähkön käyttäjille tiedossa kylmää kyytiä

Sää on muuttumassa hyytäväksi – tältä näyttää Pekka Poudan viikonloppuspesiaali 5:16
Alkava viikko on sään puolesta sähkönkäyttäjän painajainen – Pekka Pouta: "Näyttää hyvin uhkaavalta"

Pohjois-Eurooppaan on tulossa vuodenaikaan nähden hyytävä ajanjakso ja pörssisähkön käyttäjiä uhkaavat hintapiikit, kirjoittaa meteorologi Markus Mäntykannas Forecan blogissaan.

Tavanomaista kylmempi suursäätilanne voi jatkua viikkoja.

Kuukausiennusteen mukaan lämpötilan odotetaan jäävän Pohjois-Euroopassa sekä 5. että 12. joulukuuta alkavilla viikoilla laajalti 1–6 astetta alhaisemmaksi kuin yleensä.

Taustalla on Pohjois-Atlantin oskillaatio (North Atlantic Oscillation eli NAO), tarkemmin sanottuna sään vaihtelut ja ilmanpainepoikkeamat.

– Positiivisen NAO:n aikana matalapainetoiminta Islannin edustalla on vilkasta ja Euroopassa vallitsevat todennäköisemmin länsi- ja lounaisvirtaukset, kun taas negatiivisen NAO:n aikana matalapaineet ohjautuvat eteläisemmälle reitille. Silloin Islannin edustalla on ajankohdan keskiarvoa korkeampi ilmanpaine. Negatiivisen NAO-vaiheen aikana Pohjois-Eurooppaan voi talvisin muotoutua kylmä korkeapaineen alue, kun taas matalapaineet sateineen ohjautuvat Atlantilta Etelä-Eurooppaan ja Välimerelle, Mäntykannas selventää ilmiötä.

NAO-indeksi on saavuttamassa loppuvuoden pohjalukemat joulukuussa, joka ennustaa kylmää kyytiä Pohjois-Eurooppaan.

Ajoittain etelän suunnasta lähestyvät matalapaineet voivat lisätä tuulisuutta ja lauhduttaa säätä, mutta yleiskuva näyttää silti talviselle.

– Pitkäkestoinen lauhtuminen ja tuulinen sää eivät kuitenkaan näytä kovin todennäköisiltä vaihtoehdoilta ennustetussa asetelmassa. Pikemminkin odottaisin tuulien heikkenemistä ja pakkasen asteittaista kiristymistä lähiaikoina eri puolilla Pohjois-Eurooppaa. Yhdistelmä tietäisi hankalaa energiasäätä, koska tuulivoimalla tuotettavan sähkön osuus pienenisi ja kiristyvä pakkanen puolestaan lisää sähkönkulutuksen tarvetta samanaikaisesti eri puolilla Pohjoismaita.

Lue myös: 


Lue myös:

    Uusimmat