Ensi talven energiakriisissä Eurooppa on säiden armoilla – MTV:n meteorologi esittelee kaksi skenaariota

Tulevan talven sää tulee merkittävästi vaikuttamaan energian hintoihin Euroopassa 3:39
MTV:n meteorologi Markus Mäntykannas esittelee kaksi skenaariota

Mikäli energianhinnat huolettavat, kannattaa ensi talveksi Eurooppaan toivoa matalapainetta, sillä se tuo mukanaan tuulista ja lauhaa ilmaa.

– Jos meillä on talvi, joka on leuto, sateinen ja tuulinen, niin silloin meillä on tuulivoimatuotanto maksimissaan ja sähkönkulutus tipahtaa myös. Kylmän ja lämpimän talven välillä voi olla jopa 30 prosentin ero lämmitystarpeessa, kertoo Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund.

Ensimmäisen koronatalven eli vuoden 2020 olisi MTV:n meteorologin mukaan energiakriisin keskellä ihanteellinen.

– Silloin matalapaineet kulkivat hyvin pohjoista reittiä Jäämerellä kohti itää, ja Etelä- ja Kaakkois-Euroopassa oli pitkäkestoinen korkeapaineen alue. Meille pääsi virtaamaan niiden välistä jatkuvalla syötöllä lännestä merellistä ja lauhaa ilmaa, Markus Mäntykannas kertoo.

Normaalitalvena säässä tapahtuu melko paljon vaihtelua matalapaineen ja korkeapaineen välillä. Korkeapaineen aikana energiankulutus nousee, eikä tuulivoimaa pystytä juurikaan hyödyntämään.

Pahin mahdollinen skenaario Euroopalle olisi Mäntykankaan mukaan samanlainen talvi kuin vuonna 2010.

– Silloin Siperiasta pääsi levittäytymään Eurooppaan hyvin kylmää ilmamassaa, tuuli oli heikkoa, ja pakkanen pääsi kiristymään aika kipakoihin lukemiin. Se oli hyvin luminen ja kylmä talvi valtaosassa Eurooppaa.

Kylmä sää hallaa taloudelle

Ensimmäisenä sään armoille Euroopassa olisivat joutumassa Venäjän kaasusta riippuvaiset Itä-Euroopan maat sekä Saksa ja Italia.

– Pohjoismaat tässä kriisissä tulee pääsemään helpoimmalla, koska me emme käytä kaasua lämmitykseen ollenkaan ja meillä on paljon kotimaista tuotantoa ja uusiutuvaa energiaa, Lund toteaa.

Korkealla sähkönhinnalla on ollut jo negatiivisia vaikutuksia Keski-Euroopassa, ja monet yritykset ovat joutuneet lopettamaan toimintansa.

– Tätä kautta pelätään aika syvääkin taantumaa ja työttömyyttä, Lund sanoo.

Ennustukset vielä epävarmoja

Tässä vaiheessa tulevan talven säätä on meteorologien mukaan lähes mahdotonta ennustaa.

Toivoa herättää, että EU:n ilmastopalvelun alustavan ennusteen mukaan Euroopassa saattaisi olla talvella hieman tavanomaista lämpimämpää.

Lue myös:

    Uusimmat