Saako sähköä käyttää mielin määrin "halpoina päivinä" – kostautuuko kulutuspiikki myöhemmin? Fingridin toimitusjohtaja vastaa

Millainen sähkösopimus on tällä hetkellä järkevin? Fingridin toimitusjohtaja vastaa 1:20
Katso video: Kantaverkkoyhtiön toimitusjohtaja Jukka Ruusunen kertoo, kostautuuko halvan sähkön käyttö.

Pörssisähkön hinta heittelee tällä hetkellä reippaasti: välillä sähkö on hyvinkin kallista, välillä hinta on nollassa tai jopa sen ali. Kuluttajalle voikin tulla suuri houkutus voi hyödyntää sähköä erityisen paljon silloin, kun se on halpaa. Kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja kuitenkin kehottaa järkevään sähkönkäyttöön tilanteessa kuin tilanteessa.

Pörssisähkön hinnan vaihtelut ovat saaneet ihmiset miettimään ja jopa ajoittamaan sähkönkulutustaan tarkasti. Jotkut jakavat sähkön hinnan herättämät tunteet esimerkiksi twiitin muodossa, kuten viikonloppuna koomikko André Wickström ja viestintäjohtaja Mikael Jungner.

Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen suosittelee järkevää sähkönkäyttöä, vaikka esimerkiksi saunominen olisikin jonain päivinä todella halpaa. 

– Kannattaa varustautua talvea varten ja opetella käyttämään sähköä järkevästi varsinkin tässä kriisitilanteessa, ja miksei myöhemminkin.

Ruususen mukaan sähkönkäyttöä ei kuitenkaan pidä lopettaa tyystin.

– Toivottavasti kukaan ei aja itseään pulaan talvella sen takia, että sähköä ei uskalla käyttää tai sitä ei ole varaa käyttää.

Jos sähköä käyttää niin sanottuna halpana päivänä mielin määrin, voiko se kostautua tulevina päivinä?

– Sähköä ei voi varastoida, joten ei siinä mielessä. Nyt esimerkiksi tuulisina päivinä sähköä on ylen määrin, eikä se mene mistään varastoista pois. Kun ennen sähköä tehtiin fossiilisilla polttoaineilla, me ikään kuin kulutimme uusiutumattomia luonnonvaroja. Aina kannattaa silti käyttää sähköä järkevästi.

Katso alta Ruususen haastattelu MTV Uutiset Livessä kokonaisuudessaan. Pitkässä haastattelussa hän kertoo muun muassa, miksi sähkö on välillä niin halpaa. Korkean hinnan Ruusunen puolestaan sanoo johtuvan siitä, että elämme parhaillaan energiasotatilannetta, jonka seurauksena sähkömarkkinat ovat kaikin tavoin sekaisin:

Sähkön hinta vaihtelee tällä hetkellä kovaa vauhtia, mutta miksi? Asiantuntija vastaa 11:01

Lue myös:

    Uusimmat