Mainos

Hyvät viljasadot lupaavat täysin kotimaista leipää

Suomessa voitaneen syödä lähes kokonaan kotimaista leipää ensi vuoden sadonkorjuuseen asti.

Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen kasvukauden ensimmäisen satoarvion mukaan viljan kokonaissato on 3,7 miljardia kiloa. Arvio perustuu heinäkuun puolen välin tietoihin.

Yli 20 prosenttia suurentunut vehnän kylvöpinta-ala nostaa leipäviljasatoa, vaikka kuivan kevään jälkeen odotetaan viimevuotista heikompaa hehtaarisatoa. Tietopalvelukeskus muistuttaa kuitenkin, että syksyn säät ehtivät vaikuttaa vielä ratkaisevasti laariin saatavan viljan laatuun ja määrään.

Syksyllä korjattava viljan kokonaissato on arvion mukaan hieman suurempi kuin viime vuonna eli 3,7 miljardia kiloa. Aiempien vuosien tapaan rehuviljan omavaraisuus näyttäisi säilyvän.

Rehuviljaa korjataan arvion mukaan saman verran kuin viime vuonna eli 3,1 miljardia kiloa. Kaurapinta-ala laajentuu, ja kauraa korjattaneen lähes yhtä paljon kuin ohraa.

Kauraa jää vientiin

Tänä vuonna odotetusta 1440 miljoonan kilon kaurasadosta voi vientiin päätyä jopa 500 miljoonaa kiloa.

Vehnää ja ruista on tuotu kotimaan tarpeisiin viime vuosina noin 150 miljoonaa kiloa.

Leipäviljan tuontitarve vähenee merkittävästi, jos arvion mukainen noin 90 miljoonaa kiloa viime vuotta suurempi sato toteutuu.

Maaseutukeskusten asiantuntijat arvioivat erityisesti rypsin, rapsin ja herneen kärsineen kevätvehnän ohella kuivuudesta. Suotuisat lämpöolot ja vihdoin alkaneet sateet nostavat kuitenkin useimpien kasvien satoennusteen lähes keskiarvolukemiin.

Perunan, öljykasvien ja herneen sato jäänee 1-10 prosenttia pienemmäksi kuin viime vuonna. Kuivuus ja lämpö ovat nopeuttaneet kasvien kehitysrytmiä ja satoa päästään korjaamaan tänä kesänä jopa muutamaa viikkoa normaalia aikaisemmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.