Hyvät hakkerit tukevat poliisia tietomurron tutkinnassa – yksi hakkereista kertoo, keitä vähin äänin toimivat auttajat ovat

Keitä ovat hyvät hakkerit? Tällainen joukko poliiseja nyt auttaa 7:26
Hyvät hakkerit ovat monialainen joukko. Yksi hakkereista kertoo Livessä, miten poliisia nyt autetaan.

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi tiedotustilaisuudessa sunnuntaina, että poliisi tekee Vastaamo-tietomurron selvittämisessä yhteistyötä niin kutsuttujen hyvien hakkereiden kanssa. Tietoturva-asiantuntijan mukaan poliisia auttavat ihmiset tulevat useilta eri aloilta.

KRP:n mukaan verkossa tapahtuvien rikosten selvittäminen on vaikeaa, mutta poliisi on valjastanut töihin parhaat voimansa. Lisäksi viranomaiset saavat apua hyviltä hakkereilta, eli vapaaehtoisesti auttavilta tavallisilta ihmisiltä.

Monen alan osaajia

Tietoturva-asiantuntija Benjamin Särkkä kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa sunnuntaina, että hyvät hakkerit ovat monialainen joukko.

– Me olemme tietoturva-asiantuntijoita, järjestelmän ylläpitäjiä, koodaajia ja erilaisia kehittäjiä.

Särkän mukaan joukkoa yhdistää se, että kaikilla on hyödyllistä tietotaitoa. Hyvät hakkerit yrittävät löytää järjestelmien heikkouksia ja haavoittuvuuksia ennen kuin rikolliset huomaavat ne.

Hakkerit auttavat viranomaisia vapaaehtoisesti ilman palkkaa. 

– Korkean moraalin ja korkean integriteetin tyyppejä, jotka omalla toiminnallaan haluvat tehdä maailmasta ja Suomesta vähän turvallisemman.

Konkreettisia vihjeitä poliisille

Hyvät hakkerit ovat niukkasanaisia siitä, mitä he ovat jo saaneet selville. Särkän mukaan hakkerit toimittavat löytämänsä vihjeet tekijästä suoraan poliisille. Kyse on erilaisista tiedonjyväsistä, joiden tarkoituksena on helpottaa viranomaisten työtä.

Selville saaduista asioista ei voi puhua julkisesti, jotta tiedot eivät päädy kiristäjän korviin. 

– Uskon ja toivon, että tieto, jota sinnepäin (poliisille) menee, on hyvin laadukasta. 

Särkkä on toiveikas sen suhteen, että tietomurron tekijä saadaan lopulta kiinni. Hänen mukaansa jokainen kiristäjän tekemä mahdollinen virhe paljastaa lisää, sillä digitaalisesta toiminnasta jää aina jälki. 

– Mitä isomman paineen alla toimii, sen helpommin tekee virheitä

Lue myös:

    Uusimmat