Mainos

"Hyvän asian nimissä huijaamista hillittävä"

Syöpäsairaiden nimissä rahaa keränneen koventunutta tuomiota pidetään hyvänä ennakkotapauksena.

Keräysvaroja Syöpäsairaiden tuki ry:n nimissä huijannut mies tuomittiin hovissa kahdeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä petoksesta.

Tällä tuomiolla uskotaan olevan isojakin vaikutuksia suomalaisiin hyväntekeväisyysbisneksiin hämärän toiminnan kitkemisen kannalta.

Rikos alkoi paljastui yli 3 vuotta sitten MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman ansiosta. Aiheesta tehdyn jutun jälkeen poliisin talousrikosyksikkö iski yhdistyksen tiloihin.

Ohjelmasta vastaava tuottaja Jussi Eronen pitää hovioikeuden tuomiota käänteentekevänä. Petoksiin perehtyneen toimittajan mukaan tuomiolla saattaa olla suuriakin seurauksia.

- Tähän asti tällaiset nollatuottoiset keräykset saaneet jatkua, vaikka näille avustettaville ei ole kerätyistä varoista päätynyt juuri mitään. Kyse on arkijärjen mukaan törkeästä huijaamisesta, josta ei ole mitään kunnon tuomioita annettu tähän mennessä. Tämä tuomio törkeästä petoksesta on selvästi ensimmäinen, ja sillä on tällaista ennakkopäätöksen luonnetta. Siihen tullaan jatkossa aina vetoamaan, kun tällaisia asioita tutkitaan.

Syöpäsairaiden tuki ry:n toiminnassa oli kyse siitä, että varainhankintaa järjestettiin syöpäsairaiden nimissä vuosina 2002-2005.

Varoja hankittiin kauppaamalla erilaisia tuotteita, muun muassa pehmonalleja, kalenterita ja kirjeensulkijoita. Rahaa lahjoitti yli 56 000 ihmistä, ja siitä tuli tuottoa yhteensä 2,5 miljoonaa euroa.

Näistä euroista vain yksi prosentti päätyi syöpäsairaiden avustuksiin, loput rahat menivät ihan muihin taskuihin.

Eronen huomauttaa, että vastaavat, nollatuottoiset varainkeräykset ovat aiemmin saaneet jatkua, sillä niitä on pidetty laillisena toimintana.

- Yksi hyvä esimerkki tällaisesta on sotaveteraanien tukemiseen tähdätty kampanja markka-aikana, jossa myytiin kirjeensulkijamerkkejä ja kunniakirjoja 500 markan hinnalla ja saatiin liikevaihtoa 2,3 miljoonaa markkaa. Avustuksiin annettiin noin yksi prosentti. Homman pyörittäjä nosti itselleen palkkaa jopa 40 000 markkaa kuukaudessa.

Hovioikeus linjasi, että kulujen suhteesta avustusten määrään ei ole säädelty mitään, ja koko petostuomio kumottiin. Kyseisestä tapauksesta ei siis tuomittu ketään. Eronen uskoo, että tällaiset tapaukset ovat turhauttaneet poliisejakin.

- Tämä Syöpäsairaiden tuki ry:n jutun tuomio on ihan uudenlainen ennakkotapaus. Voi olla, että se hillitsee tällaista hyvän asian nimissä tapahtuvaa huijaamista tässä maassa.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja