Mainos

Hyväksikäytön selvittämiseen vaaditaan yhtenäisyyttä

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa, että lasten seksuaalisen hyväksikäytön tutkimustapoja yhtenäistetään.

Ministeriön mukaan selvittämisessä on tapahtunut viime vuosikymmeninä selkeää parannusta, mutta poliisin ja muiden viranomaisten toiminnassa on yhä kehitettävää.

Asiaan perehtynyt työryhmä on jättänyt tänään selvityksensä peruspalveluministeri Paula Risikolle. Työryhmän tärkein tavoite on taata lasten oikeuksien parempi toteutuminen kaikkialla Suomessa. Ministeriön esityksen mukaan yhtenäistämällä käytäntöjä lapsen edut turvattaisiin paremmin.

Työryhmä suosittaa Lastentalo-toimintamallia, joka on jo käytössä muissa pohjoismaissa. Lastentalo-mallin perusajatus on se, että lasta ei lähetetä paikasta toiseen, vaan selvitystyö tapahtuu saman katon alla.

Lisäksi lasten seksuaalisen hyväksikäytön selvittämisessä on tärkeää, että viranomaisten tehtäväjako on ennalta sovittu. Tämä helpottaa selvittämisen alkamista, kun on tiedossa keneen otetaan yhteyttä.

Nuorisopsykiatrian professori, ylilääkäri Eila Laukkasen mukaan hyväksikäytön uhreilta ei saada tutkimusvaiheesta juurikaan palautetta, jota tarvitaan järjestelmän kehittämisessä.

- Uhreilta tulee palautetta puhelimitse eri viranomaisille. Uhrit kokevat, että tutkimus ei toteudu aina yhdenmukaisesti ja varsinkin tutkimuksen jälkeen on puutteita siinä, saako uhri apua kriisiin ja mahdollisiin psyykkisiin ongelmiin. Poliisilla ja tuomioistuimissa on hajanaista tietoa kokemuksista koko prosessista , mutta yhtenäistä, koottua tietoa ei ole.

Erittäin tärkeää sosiaali- ja terveysministeriön mukaan on se, että poliisin ja syyttäjän yhteistyö on saumatonta ja mahdollisimman yhtenäistä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.