Hyvä tyyny tukee päätä ja niskaa – valitse itsellesi sopivin

Kun ihminen on valveilla ja pystyasennossa, pää on suorassa. Öisin pää saattaa olla tuntikausia huonossa asennossa, mikä voi aiheuttaa kaularangan alueen hermojen ulostuloaukkojen pienenemisen.

Jos kulumat ovat jo valmiiksi ahtauttaneet ulostuloaukkoja, saattavat hermot joutua puristuksiin. Tästä voi seurata esimerkiksi puutumis- ja pistelyoireita yläraajoihin. Samanlaisia oireita voi ilmetä, jos nukkuu paljon vatsallaan, jolloin pää on kiertyneessä asennossa.

Sopivalla tyynyllä ja patjalla nukkuessa selkäranka on luonnollisessa asennossa yön aikana ja verenkierto on paras mahdollinen koko selän alueella.

8 ohjetta tyynyn valintaan

– Tyynyn on oltava henkilökohtainen ja vastattava oikein nukkujan mittoja.

– Tyynyn koko on myös riippuvainen patjasta. Pehmeään patjaan hartia uppoaa syvemmälle kuin jäykkään patjaan, ja tyynyn on silloin oltava ohuempi. Jos joudut työntämään käden tyynyn alle korokkeeksi, silloin tyyny on todennäköisesti liian matala.

– Hyvä tyyny tukee niskaa ja päätä niin, että kaularanka on suoraan rintarangan jatkeena luonnollisessa asennossa.

– Mikäli nukut useimmiten kyljelläsi, käytä paksumpaa tyynyä, jolloin kaularangan alueelle tulee enemmän tukea kuin pään alueelle.

– Selällään nukkuvan tyyny voi olla melko matala. Tyynyssä pitäisi kuitenkin olla kaularangan alueella tukea niin, että kaularanka pysyy luonnollisessa asennossa.

– Vatsallaan nukkumista olisi hyvä välttää, koska siinä asennossa kaularanka kiertyy voimakkaasti ja hermot joutuvat puristuksiin.

– Tyynyn materiaalilla on myös merkitystä. Toiset materiaalit saattavat litistyä hyvinkin paljon pään painon vaikutuksesta, mikä on hyvä huomioida tyynyä valittaessa. Kannattaa muistaa omat erityistarpeet tyynyä valitessa ja valita sellainen materiaali, joka on itselle sopiva, esimerkiksi ei-allergisoiva. Hyvässä tyynyssä on myös irrotettava, pestävä päällinen eikä se hiosta.

– Tyynyn ostaminen on aina yksilöllinen asia. Kun ostat uuden tyynyn, testaa tyynyä etukäteen, jos se vain on mahdollista. On hyvä muistaa, että uudenlaiseen tyynyyn tottumiseen voi mennä viikko tai parikin.

Lähde: Suomen Selkäliitto ry

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat