Mainos

Hypotermia saattaa pelastaa halvaantumiselta

Hoidon perusajatus on kehon lämpötilaa laskemalla rajata selkäydinvauriot pienelle alueelle, ja estää siten halvaantuminen.

Kokeellisesta hoitomuodosta on saatu lupaava tulos selkäydinpotilaan hoidossa Yhdysvalloissa. Parhaimmillaan sen uskotaan voivan jopa estää halvaantumisen. Asiantuntijat ovat sanoneet, että lievään hypotermiaan perustuvasta hoidosta saatu tulos lupaa toivoa selkäydinvauriosta kärsiville potilaille.

Hoidon perusajatus on kehon lämpötilaa laskemalla rajata selkäydinvauriot pienelle alueelle, ja estää siten halvaantuminen. Tekniikkaa kokeiltiin ensimmäistä kertaa sunnuntaina amerikkalaisen jalkapallon ottelussa loukkaantuneelle 25-vuotiaalle Buffalo Billsin pelaajalle Kevin Everettille.

Halvaantuneiden hoitoja Miamin yliopistossa kehittävän lääketieteen tohtorin Barth Greenin mukaan on hyvin todennäköistä, että Everett kävelee jälleen. Lääkärit pelkäsivät, että NFL-ammattilainen halvaantuisi, mutta nyt hän jo liikuttanut jalkojaan ja heilutellut varpaitaan.

- Mikään ei ole varmaa, mutta hän paranee päivä päivältä, tohtori Green sanoi.

Everettiä hoitaneet lääkärit laskivat hänen ruumiinlämpönsä pian loukkaantumisen jälkeen 33,3 celsiusasteeseen ruiskuttamalla hänen laskimoonsa suolaliuosta.

- Tavallisesti vammautunut selkäydin alkaa itse tuhota itseään muutaman tunnin tai päivän kuluessa. Kevinin kohdalla selkäydin meni jäähdyttämisen ansiosta eräänlaiseen horrokseen. Näin pahan ja pysyvän sijaan vauriosta tuli paikallinen ja tilapäinen, Green selitti.

Monet asiantuntijat ovat suhtautuneet epäluuloisemmin Everettin tapauksessa saavutettuihin tuloksiin ja odottelevat lisää todisteita hoidon tehosta muilla potilailla.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.