Hylkäsitkö rintaliivit etätöitä tehdessäsi? Näin asiantuntijat kommentoivat "roikkuvaa uhkaa"

Koronan takia kaikki hauska on väliaikaisesti kielletty, tai ainakin pilalla. Myös tissit.

Koronakriisin takia Suomi on jo viikkokausia toiminut poikkeustilassa. Kun uusia rajoituksia suunnitellaan valtiotasolla, on monen suomalaisen arkeen hiipinyt likaiset hiukset, polvipussit lökäreissä ja hallitsematon herkuttelunhimo. Pitkistä kalsareista ja sotkunutturasta on tullut uusi kansallinen normi etätöitä tekeville.

Jotain hyvää kotiunivormussa kuitenkin on. Nimittäin vapauttava rintaliivittömyys. Eihän sinua kukaan näe kodin turvassa, eikä ketään tällä hetkellä kiinnosta, löytyykö paidan alta rintaliivit vai ei.

Daily Mail haastatteli kuitenkin erinäisiä rintojen salat tuntevia asiantuntijoita, jotka varoittavat rintaliiveistä luopuneita roikkuvasta vaarasta. The Sun ja Mirror peesasivat nopeasti perästä ja totesivat, että ilman rintaliivien tarjoamaa tukea rintasi saattavat alkaa roikkumaan. Liivittömyys voi myös huonontaa ryhtiä ja aiheuttaa vaurioita rintojen sidekudoksissa. Vauriot saattavat olla jopa pitkäkestoisia.

Englantilaisen Figleaves -alusvaatemerkin liiveihin erikoistunut teknikko Victoria Shelton kertoi Daily Mailille, että rintaliivittömyys voi aiheuttaa vaurioita rintoja kannattelevissa nivelsiteissä. Samaa sanoi myös kauneusleikkauksiin erikoistunut plastiikkakirurgi Riccardo Frati. Hänen mukaansa rintaliivit tukevat rintoja niin, etteivät ne ala ajan kanssa roikkumaan maan vetovoiman ja iän tehdessä tuhojaan.

Myös Anna Akerlund, ranskalaisen luksusalusvaatteita myyvän Lousia Braqin myyntijohtaja on samoilla linjoilla. Hän huomauttaa, että erityisesti suuririntaisilla ryhti ja rinnan muoto saattaa kärsiä.

Nämä ovat huonoja uutisia monelle kotoa käsin työskentelevälle, jotka ovat jo ehtineet iloita kaikin rinnoin uudesta rintaliivittömästä arjesta.

– Vaatetarpeemme on muuttunut nyt, kun pysyttelemme kotona, pukuteknikko Victoria Shelton kertoo.

– Rintamme tarvitsevat edelleen aivan samalla tavalla tukea. Rintojen paino saattaa huonontaa ryhtiä tai aiheuttaa selkäkipuja, jos rinnat eivät ole täysin tuettuina.

Hartia- ja niskanseutu kärsii

Rintaliivisi saattavat olla väärän kokoiset, jos ne tuntuvat päällä epämiellyttäviltä. Victoria kehottaa myös valitsemaan kotona mieluiten hyvin istuvan kaarituellisen rintaliivin. Kaarituki on monelle kuin punainen vaate, jota vihataan ja pidetään epämiellyttävänä. Kaarituki pureutuu herkkään ihoon kiinni ja rintsikoiden mennessä rikki, terävä metallituki pistää hipiään ikävästi. Sen takia moni etsii itselleen kaarituettomia liivejä. Totuus on kuitenkin se, että kaarituen tarkoitus on tukea rintaa. Epämukavan tällaisesta liivistä tekee vain väärä koko.

Kun istut keittiön pöydän ääressä tekemässä töitä huonossa asennossa ilman liivejä, voit olla varma siitä, että hartia- ja niskanseutu kärsii ja kivuliaat jumitilat ovat vääjäämättömiä.

Plastiikkakirurgi Riccardo Frati on huolestunut siitä, millaista vauriota rintaliivittömyys voi tehdä rintoja kannatteleville nivelsiteille.

– Rinnat toki luonnostaan alkavat roikkumaan ajan kanssa iän ja painovoiman takia, hän muistuttaa.

Ihmiset löytävät tietynlaista lohtua siitä, että näinä vaikeina aikoina kotona voi pukeutua mukavasti ja jopa rintaliivittömästi.

– Hyötyjä on kuitenkin niin vähän, verrattuna hyvin istuvien rintaliivien hyötyihin ryhdissä, mukavuudessa ja ulkonäössä, Anna Akerlund summaa.

Kuppikoolla on väliä

– Istuvien rintaliivien pitäisi tuntua silta, kuin sinulla ei olisi rintaliivejä päällä ollenkaan. Tällöin rintasi pysyvät paikoillaan ja turvallisesti tuettuina. Rintaliivit parantavat myös rinnan muotoa, mikä on erityisen tärkeä ominaisuus isorintaisilla henkilöillä, hän jatkaa.

Chantelle Lingerie -alusvaatemerkin sovittaja Sandra paljasti Daily Mailille, kuinka kauan rintaliivejä täytyy päivittäin pitää yllä olosuhteista huolimatta.

– On ihan sama, oletko ulkona asioilla vai kotona, hän kertoo.

Kaikki riippuu kuppikoostasi.

– Ne, joilla on D-kupin tai sitä suuremmat rinnat tulisi käyttää liivejä niin paljon kuin mahdollista päivisin. Aivan samalla tavalla kuin pitäisit normaalissa arjessa, hän ohjeistaa.

Sandran mukaan illalla voit vaihtaa mukavampaan toppiin tai jopa kaarituettomaan bralettiin.

Pienirintaisilla on hivenen helpompaa ja laadukkaat liikettä riittävästi tukevat urheiluliivit saattavat jopa toimia riittävän tehokkaasti.

– Tukevat liivit auttavat ryhtiä monin tavoin. Sen lisäksi, että rintasi alkavat roikkumaan, myös hartiasi muuttuvat pyöreiksi, jos et pidä liivejä, hän varoittaa. Rintaliivit vaikuttavat siis kehossa laajemmin, kuin pelkkiin rintoihin.

"Niin yksinkertaista"

Chantellen brändimanageri Alexandra Thrower yhtyy muiden asiantuntijoiden mietteisiin siinä, kuinka suuri rooli rintaliiveillä on ryhdin kannalta.

– Älä käytä liivejä ja saat roikkuvat tissit. Se on niin yksinkertaista. Puhumme kuitenkin painovoimasta. Mitä painavammat rinnat, sitä pahempi vaikutus on. Ihmiset eivät tunnu tajuavan, kuinka painavat rinnat voiva olla, Alexandra Thrower sanoo.

B- tai C-kupin rinnat painavat keskimäärin puoli kiloa, kun taas G-kupin rinnat 2 kilosta ylöspäin.

Throwerin mukaan korona on aiheuttanut jo ihan tarpeeksi ongelmia. On aivan turhaa lisätä siihen vielä liivittömyyden tuomat selkäkivut, niskakrampit ja niiden aiheuttamat päänsäryt.

Vai onko asia sitten kuitenkaan niin yksinkertainen, kuin rintaliivejä myyvät yritykset antavat olettaa?

Jos rintaliivittömyys tuo sinulle yllättäviä kipuja, älä ole marttyyri ja pue rintaliivit päälle kotonakin, ainakin työpäivän ajaksi. Muista kuitenkin, että rinnat alkavat ikääntyessäsi roikkumaan siitä huolimatta, puetko rintaliivit päällesi vai et. Se on täysin luonnollista ja vääjäämätöntä. Turha siitä on syyttää liivejä.

Mukavuus tärkeintä

Her -verkkojulkaisu oli myös kipakka kirjoittamaan vastinetta brittimedioiden syytöksiin. Her painottaa, että näinä vaikeina aikoina mukavuus on elintärkeää. Jos rintaliivit tuntuvat epämiellyttäviltä kenenkään tai minkään ei pitäisi estää sinua olla pukemasta niitä päällesi päivisin. On hyvä myös muistaa se, että rintaliivittömyys ei ole hengenvaarallista. Suhteellisen harva ihminen on todennäköisesti kuollut roikkuviin rintoihin historian lehtien havistessa eteenpäin.

Monelle on vapauttavaa saada mahdollisuus työskennellä rinnat vapaana. Kukaan ei näe takin alle, ettei sinulla ole liivejä, kun kipaiset lähikaupasta hakemassa täydennystä nopeasti hupeneviin vessapaperisäästöihin.

Joku voisi jopa sanoa, että rintaliivittömyys on koronapandemian hopeareunus.

Sitä paitsi Huffpost muistuttaa, että rinta-akne on todellinen vaiva monelle. Likaiset rintaliivit (monien muiden syiden lisäksi) voivat aiheuttaa ikäviä hikinäppyjä rintojen alueella. Rintaliivit pitäisi pestä käsin ja melkein joka käytön jälkeen. Kuka kuitenkaan tekee näin? Aika harva. Nyt olisikin mitä otollisin aika pestä käyttämättömäksi jääneet rintsikat. Kaiva kaikki rintaliivit kaapista esiin, käy läpi kulahtaneet lerpattajat ja pese edelleen passelit liivit. Täytä ämpärillinen kuumaa vettä ja lisää joukkoon mietoa marseille-saippuaa, liota hetki ja ala nyrkkipyykille.


Ranskalaistutkimus ei tue liivejä

Rintaliivittömyyttä tukee myös vuonna 2013 valmistunut tutkimus, joka seurasi 15 vuoden ajan sitä, mitä rintaliivien käyttö aiheutti rinnoille. Sen mukaan rintaliivit aiheuttivat jopa enemmän harmia. Tutkimus myös kyseenalaisti liivien vaikutuksen selkäkipuihin. Lisäksi tutkimuksen mukaan rinnat saattavat alkaa jopa herkemmin riippumaan rintaliivien kanssa, kuin ilman, koska liivit heikentävät rintoja kannattelevia lihaksia. Tutkimuksen taustalla hääri urheilutieteisiin erikoistunut tieteilijä Jean-Denis Rouillon Besançonin yliopistosta Ranskasta.

– Rinnat eivät hyödy painovoimaa vastaan tukemisesta lääketieteellisesti, fysiologisesti tai anatomisesti millään lailla. Päinvastoin rinnat alkavat riippua liivien kanssa, hän sanoo.

On hyvä huomioida, että Rouillonin tutkimukseen osallistuneet naiset olivat kaikki alle 35-vuotiaita. Hän ei siis totea, että löydökset hyödyttäisivät ja tukisivat jokaista naista universaalisti. Tästä huolimatta tutkija pysyi kannassaan, ettei rintaliivittömyydellä olisi mitään negatiivista vaikutusta nuorempien naisten rintoihin.

Loppujen lopuksi kaikki riippuu ja roikkuu sinusta itsestäsi. Mikä sinusta tuntuu parhaimmalta? Pue päälle rintaliivit, jos siitä tulee parempi olo. Yöpuvun vaihto mukaviin, mutta siisteihin arkivaatteisiin voi parantaa mieltä ja tehokkuutta päivisin. Toisaalta jos rintaliivien poltto tuntuu sinusta hyvältä, tee se, mutta polta liivit paloturvallisesti ja pidä sammutuspeite käden ulottuvilla kaiken varalta.

Koronaviruksen aiheuttama etätyöskentely ja kodin piirissä hengailu ei toivottavasti tule kestämään muutamaa kuukautta pidempään. Muutaman kuukauden paussi rintaliiveistä tuskin tekee mitään peruuttamatonta tuhoa rintarauhasillesi. Pienet tai isot, epäsymmetriset tai sopusuhtaiset, terhakat tai roikkuvat -- kaikki rinnat ovat kauniita.  Sinulla on kaikki oikeudet pukea rintasi liiveihin paitasi alla tai jättää ne roikkumaan vapaasti.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat