Pahimmillaan jopa terveysriski: Miksi ihmisen rinnat ovat niin suuret?

2:32
Näistä merkeistä tunnistat vääränkokoiset rintaliivit.

Ihminen on tiettävästi ainut nisäkäs, jonka rinnat ovat pysyvästi suuret ja näkyvät – mutta miksi? Vaikka rinnat ovatkin tärkeät ihmisen lisääntymisen kannalta, ne voivat pahimmillaan olla suuri terveysriski.

Rintoja on erilaisia – niin kooltaan kuin muodoltaankin. On kuitenkin yksi asia, joka yhdistää kaikkien naisten rintoja: ne ovat uniikkeja muihin nisäkkäisiin verrattuna, kerrotaan Business Insider -sivustolla.  

Vaikka maailmaan mahtuu noin 1,5 miljoonaa eläinlajia, homo sapiens – tuttavallisemmin ihminen – on ainut eläinkunnan nisäkäs, jolla on pysyvät ja näkyvät rinnat.

Kysymys kuuluukin: miksi näin on? Onko kyse vain evoluution aikana sattuneesta virheestä?

Rintojen olemassaolon 7 teoriaa

Nisäkkäät ovat ainoita eliölajeja, jotka muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta imettävät poikasiaan. Mitä muihin nisäkkäisiin kuin ihmisiin tulee, ne käyttävät rintoja – tai oikeammin nisiä eli nännejä – vain poikastensa imettämiseen.

Nisät kehittyvät muilla nisäkkäillä vain tilapäisesti ovulaation ja imettämisen ajaksi, eli ne ovat tarkoitettu ainoastaan maidon tuottamiseen. Kun poikaset ovat kuluttaneet maidon loppuun, emän nisät katoavat. Sama ei päde ihmisiin: naisilla on ulkonevat rinnat, oli nainen sitten raskaana tai ei.

Useat tutkijat ovat vuosien saatossa pohtineet ihmisten rintojen olemassaolon syytä. Esimerkiksi arvostettu biologi T. M. Caro pohtii asiaa vuonna 1987. Hän esitti seitsemän eri teoriaa siitä aiheeseen liittyen.

Hänen mukaansa ihmisen rintojen merkitykselle on annettu vuosien saatossa useita eri hypoteeseja, jotka voidaan jakaa kahteen eri ryhmään – onhan rintojen merkitys mukautunut muun muassa evoluution ja muiden yksittäisten ympäristötekijöiden myötä.

Teorioita siitä, miksi ihmisellä on rinnat:

1. Rinnat herättävät miehissä seksuaalista kiinnostusta.

2. Naisten on mahdollista peittää lisääntymiskykynsä rintojen avulla.

3. Rinnat mahdollistavat naisten multitaskaamisen imetyksen aikana. Kun nainen tukee rintaa imevää lasta toisella kädellään, toinen käsi on vapaa kaikkeen muuhun.

Teorioita, jotka liittyvät rintojen kokoon:

4. Isot rinnat ovat merkki maidoneritystä.

5. Äidit pystyvät varautumaan mahdollisiin jälkeläisiin jo ennen lasten syntymää – kiitos rintojen.

6. Rintojen koko kertoo naisen hedelmällisyydestä.

7. Rintojen koosta voi päätellä naisen pitkäikäisyyden.

Evoluutio isojen rintojen syynä?

Ehkä varhaisin rintoja tutkinut tieteilijä oli Charles Darwin. Myöhemmin asiaa tutki tietokirjailija ja tutkija Desmond Morris, joka julkaisi suositun Naked ape (Alaston apina) -teoksensa vuonna 1967.

Morris oli sitä mieltä, että rinnoista on kehittynyt seksuaalinen symboli. Syy tähän löytyy hänen mukaansa evoluutiosta.

Kun ihminen käveli vielä neljällä jalalla, niin kutsuttu peräsin oli asia, johon ihminen – tai ehkä tässä tapauksessa paremminkin ihmisapina – kiinnitti ensimmäisenä huomiota. 

Kun ihminen alkoi kävellä kahdella jalalla ja pukeutua vaatteisiin, ihminen ei kiinnittänyt kanssaihmisissä huomiota niin nopeasti mihinkään tiettyyn ulkoiseen seikkaan. Koska miehet eivät pystyneet katseellaan arvioimaan, milloin nainen on niin sanotusti sukukypsä, kenties juurikin naisten rinnoista tuli evoluution myötä ratkaisu kyseiseen ongelmaan.

Rinnat voivat olla jopa iso terveysriski

Rintojen koko on hyvin yksilöllistä, esimerkiksi geeneistä, elintavoista tai muista ympäristötekijöistä riippuen. Kun verrataan ihmisen ja muiden nisäkkäiden rintoja toisiinsa, suurin eroavaisuus on se, että ihmisen rinnoissa on enemmän rasvakudosta.

Rasva mahdollistaa rinnan kasvamisen ja pienemisen esimerkiksi lihomisen ja laihtumisen myötä. Rasvakudos voi mahdollistaa rinnan kasvun jopa niin suureksi, että se lopulta aiheuttaa erilaisia haittoja, kuten selkä- ja niskakipuja. 

Kenties pahin rintoihin yhdistetty riski on rintasyöpä, joka on naisten yleisin ja kuollettavin syöpä myös maailmanlaajuisesti. Suomessa keskimäärin 4800 naista sairastuu rintasyöpään vuosittain

Rintasyöpä ei ole kuitenkaan yleinen sairaus muiden nisäkkäiden keskuudessa. Joidenkin päätelmien mukaan ihmiset sairastavat rintasyöpää huomattavasti enemmän siksi, että ihminen on pitkäikäisempi muihin nisäkkäisiin nähden. Näin rintasyövälläkin on aikaa kehittyä – onhan rintasyöpä tavallisesti iäkkäämpien naisten sairastama syöpä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja