Hylkäsi mestaruusvyönsä – nyt noviisinyrkkeilijän elämä mullistuu Tyson Furyn siivellä: "Yhtäkkiä hän näyttääkin nerolta"

Robert Helenius otti tyrmäävän voiton Adam Kownackista – Tyson Fury voitti huiman MM-taiston Deontay Wilderia vastaan 2:26
Robert Helenius tyrmäsi Adam Kownackin ja Tyson Fury kukisti Deontay Wilderin MM-ottelussa huimassa nyrkkeilyillassa lokakuussa 2021.

Nyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestari Tyson Fury ja vapaaottelun UFC:ssä vuosina 2021-2022 samaa titteliä hallinnut Francis Ngannou iskevät yhteen nyrkkeilykehässä Saudi-Arabiassa tulevana lauantaina. Jos joku ihmettelee, miksi kahden kamppailulajijätin erikoinen kohtaaminen järjestetään, syy on yksinkertainen: raha. 

Kun yhdysvaltalainen nyrkkeilylegenda Floyd Mayweather ja tuolloin UFC:n kirkkaimpana vetonaulana loistanut irlantilaistähti Conor McGregor ottelivat nyrkkeilykehässä elokuussa 2017, kaksikon raportoitiin netonneen yhteensä noin 400 miljoonaa dollaria Mayweatherin kahmiessa tästä ainakin kaksi kolmasosaa. 

Brittiläisen Furyn ja kamerunilaisen Ngannoun kohtaaminen ei tule olemaan aivan vastaavanlainen rahasampo, mutta ennakkoarvioiden mukaan saudimiljoonat takaavat molemmille uran isoimman tilipäivän. 

UFC sai kuulla kunniansa

Varsinkin Ngannoun kohdalla on puhuttu "elämän mullistavasta" palkkiosta. 

Raskaan sarjan mestari on haukkunut UFC:tä kovasanaisesti organisaation maksamista palkkioista. Tietojen mukaan Ngannou ansaitsi mestaruusotteluistaan "vain" noin 600 000 dollaria kerralta, mikä on lähes taskurahaa verrattuna nyrkkeilyn MM-otteluihin. 

– Se tuntui siltä kuin minua olisi läpsäisty kasvoille rahalla, Ngannou kommentoi MMA Hour -ohjelmassa aiemmin tänä vuonna. 

– Ojensin kaiken vallan pois (UFC:lle), ja olen nähnyt kuinka he käyttävät valtaansa. En halua kokea sitä uudelleen. 

Ngannou jätti UFC:n hallitsevana mestarina joulukuussa 2022 ja liittyi Professional Fighters League -vapaaotteluliigaan. Tähtäimessä olivat isommat tilipäivät. 

Huhut Furyn ja Ngannoun kohtaamisesta käynnistyivät nopeasti, ja varmistus sille tuli heinäkuussa. 

– Tämä on elämän mullistava juttu. (UFC:ssä) hänen olisi pitänyt otella mestarina useaan kertaan päästäkseen edes lähelle tällaisia rahoja, Ngannoun manageri Marquel Martin totesi MMA Hour -ohjelmassa heinäkuussa. 

Ngannoun sanotaankin ansaitsevan Fury-matsista enemmän kuin koko UFC-urallaan yhteensä. 

– Kaikki sanoivat, että hän on idiootti hylätessään UFC:n, ja nyt yhtäkkiä hän näyttääkin nerolta, eikö vain? Kaveri on saamassa 10 miljoonan dollarin tilipussin. Siitäs saitte! Fury latasi syyskuussa Mirrorin mukaan.

Furyn heitossa saattoi olla hieman "Gypsy King" -lisää, mutta Ngannoun palkkio lasketaan varmasti miljoonissa. Myös YouTube-tähteydestä nyrkkeilykehiin ponkaissut Jake Paul on puhunut kahdeksannumeroisesta palkkiosta Ngannoulle. 

Ja jos Ngannou saa ottelusta tuollaisen summan, Furyn palkkio nyrkkeilyn supertähtenä on moninkertainen. Furyn edellisen MM-haastajan ja pitkäaikaisen ystävän Derek Chisoran mukaan tilipussi on jopa 50 miljoonaa dollaria.

Fury on saanut viime vuosien MM-titteliotteluistaan arviolta noin 25-30 miljoonan dollarin korvauksia. 

Tyson vastassa, toinen Tyson apuna

Ngannou on valmistautunut otteluun ainakin sosiaalisen median julkaisujen perusteella ahkerasti. Avukseen hän on saanut yhden nyrkkeilyn raskaan sarjan suurimmista legendoista, Mike Tysonin, joka mukaan Tyson Fury on saanut nimensä. 

Kuten asiaan kuuluu, Mike Tyson on hehkuttanut Ngannoun taitoja nyrkkeilijänä. 

– Hän pystyy paljon enempään kuin mitä odotin. Hän pystyy tyrmäämään kenet tahansa. Kun hän osuu Tyson Furyn leukaan, tuloksena on tyrmäys. Kukaan ei selviydy siitä, Tyson kehui Mail Onlinelle. 

Ngannoun ja Tysonin sosiaalisessa mediassa jakamat videot ovat saaneet arvioijat liikkeelle. 37-vuotiaan kamerunilaisen lyöntejä, ja varsinkin etukäden jabia, on kuvailtu hitaiksi. Lisäksi Ngannou on hyvin raskastekoinen, mikä aiheuttanee ongelmia raskassarjalaiseksi nopeasti liikkuvan Furyn kanssa.

On jopa sanottu, että 57-vuotias Tyson näyttää nopeammalta kuin Ngannou. 

Tähän luottaa myös nyrkkeilyn raskaan sarjan muita mestaruusvöitä hallitseva Oleksandr Usyk, jonka odotetaan kohtaavan Fury hehkutetussa MM-ottelussa ensi joulukuussa.

Ukrainalainen kommentoi Furyn ja Ngannoun ottelua Mirrorin mukaan YouTube-kanavallaan hiljattain.  

– Tämä ottelu takaa Tyson Furylle hyvät rahat. Kun joku sanoo, että Ngannou voi pudottaa hänet kehässä, olen jokseenkin samaa mieltä, mutta en varma. Kertokaa minulle kuinka kaveri, jolla ei ole lainkaan kokemusta nyrkkeilystä, voi pudottaa jättiläisen, joka on nyrkkeillyt 20 vuotta? Usyk ihmetteli. 

– Kyllä, Ngannou on UFC-mestari, en kiistä sitä. Mutta UFC ei ole nyrkkeilyä. Olen sataprosenttisen varma, että Tyson voittaa. 

Furyn ja Ngannoun kohtaamisessa ei ole panoksena brittijätin WBC-mestaruusvyötä. Taistolla on ammattilaisottelun status ja se on kestoltaan korkeintaan kymmenen erää.   

Lue myös:

    Uusimmat