Mainos

Hylätyt HIV-vauvat ongelmana Venäjällä

Venäjällä rajusti kasvava aids-epidemia on tuonut mukanaan uuden ongelman, hi-virusta kantavat pikkulapset. HIV-tartunnan saanneita lapsia on virallisten tilastojen mukaan jo 1300. Todellisuudessa määrä on paljon suurempi. Suomalaiset ovat huolissaan myös Viron HIV-tilanteesta.

Hiv-tartunnan saanneista venäläisistä vauvoista kolmannes hylätään synnytyksen jälkeen. Hylättyjen hiv-lapsia hoitoon ei ole riittävästi halukkaita ihmisiä. Ongelma tulee vain kärjistymään hiv-positiivisten kasvun myötä. Tänä vuonna hiv-tartunnan saajien määrä ylittää miljoonan Venäjällä.

Pietarin lähellä sijaitseva Ust Izhoran aids-keskus on kolmenkymmenen hylätyn lapsen koti. He kaikki ovat saaneet äidiltään hiv-tartunnan. Lasten äidit ovat hi-virusta kantavien narkomaaneja, jotka ovat huomanneet raskautensa niin myöhään ettei aborttia ole voitu enää tehdä. Äidit eivät ole myöskään hakeutuneet raskaudenaikaiseen hoitoon, jolla tartunnan siirtyminen lapseen olisi saatu ehkäistyä lähes sataprosenttisesti.

Venäjän HIV-vauvoja ei haluta adoptoida, eikä hoitohenkilökuntaa ole tarpeeksi.

Yli puolivuotiaiden lasten on selvittävä tuttipullon juonnista omin voimin. Kolmesta kymmenestä lapsesta huolehtii lääkärin lisäksi kaksi sairaanhoitojaa ja yksi lasten hoitaja. Iltaisin miehitys on vielä pienempi. Laitoksen on vaikea saada työntekijöitä aidsin pelon ja kehnon palkkauksen vuoksi. Niinpä lapset on opetettu huolehtimaan toinen toisistaan. Lastenhoitajan mukaan työ on raskasta. Aids-keskus on toistaiseksi heidän ainoa turvansa, sillä orpokodit eivät ota heitä, eikä kukaan halua myöskään adoptoida heitä, vaikka kehittyvän lääkityksen ansiosta heidän elinikänsä voi hyvinkin vielä pidentyä nykyisestä ennusteesta, joka lupaa heille kymmenen vuotta kestävän elämän.

Suomalaiset huolissaan Viron HIV-tartunnoista

Suomen terveysviranomaiset ovat huolissaan Viron HIV-tartuntojen rajusta kasvusta. Suomi ja Viro ovatkin aloittaneet neuvottelut epidemian leviämisen pysäyttämiseksi. Suomen sosiaali- ja terveysministeriö muun muassa tukee Viroon matkustaville suunnattavaa tiedotuskampanjaa. Virossa todettiin viime vuonna 390 uutta HIV-tartuntaa. Tämän vuoden aikana uusia tartuntoja on kirjattu jo yli 500.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.