Huumesota Afganistanissa "epäonnistunut täysin"

Oopiumin tuotanto kasvoi Afganistanissa viime vuonna 34 prosenttia, vaikka Yhdysvallat ja Britannia ovat käyttäneet yhteensä lähes kaksi miljardia huumeviljelmien tuhoamiseen, sanoo Afganistanin varapresidentti.

Brittien taistelu huumekauppaa vastaan brittijoukkojen valvomalla alueella Etelä-Afganistanissa on epäonnistunut täysin, sanoo Afganistanin varapresidentti Ahmad Zia Massoud. Massoud sanoi brittiläiselle Sunday Telegraph -lehdelle kirjoittamassaan artikkelissa, että brittien toimet huumeiden kitkemiseksi ovat olleet liian lepsuja.

Varapresidentin mukaan nyt olisi aika ottaa käyttöön kovemmat otteet. Unikkoviljelmien tuhoaminen olisi parasta jättää Afganistanin hallituksen hoidettavaksi, varapresidentti kirjoitti.

- Olen varma, että britit ja kansainvälinen yhteisö tarkoittavat hyvää taistellessaan Afganistanin oopiumikauppaa vastaan, ja me olemme kiitollisia heidän tuestaan. Mutta nyt on selvää, että politiikkanne etelässä on epäonnistunut täysin.

Massoudin mukaan Britannia on käyttänyt viiden vuoden kuluessa yli 500 miljoonaa dollaria ja Yhdysvallat 1,6 miljardia dollaria huumeviljelmien tuhoamiseen.

- Mutta YK:n tilastot osoittavat, että oopiumin tuotanto kasvoi viime vuonna 34 prosenttia ja yli kaksinkertaistui kahden viime vuoden kuluessa.

Brittien sotilaskomentajat ovat vastahakoisia osallistumaan operaatioihin huumeviljelmiä vastaan Afganistanissa, koska tämä ajaisi maanviljelijät Taleban-kapinallisten leiriin, arvioi Sunday Telegraph.

Massoud on "Panshirin leijonana" tunnetun tadzhikkijohtajan Ahmad Shah Massoudin nuorempi veli.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat