Mainos

Huumekuski ei jää kiinni Suomessa

Suomen ja Ruotsin välillä on suuri ero siinä, kuinka tehokkaasti poliisi nappaa huumeiden tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena ajavat autoilijat. Näin on ainakin epäiltävissä Euroopan liikkuvien poliisien (TISPOL) yhteisen valvontaviikon tulosten perusteella.

Suomessa poliisi pysäytti kesäkuun valvontaviikolla noin 37 000 autoilijaa. Huume- tai lääkeratista epäiltyjä oli vain neljä. Alkoholirajan rikkoi 96 autoilijaa.

Ruotsissa ratsattiin 95 000 ajoneuvoa. Huumeista ja lääkkeistä epäiltiin yli 200:aa ja alkoholista liki 400:aa kuljettajaa.

- Kuulostaa todella suurelta erolta. Meillä huumekuskit eivät jää kiinni, arvioi rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

- Ruotsissa taktiikka ja tekniikka parempi kuin meillä, Tolvanen pohtii omituisia lukuja.

Liikkuvan poliisin ylikomisario Pasi Kemppainen kaartaa Tolvasen linjoille.

- Ruotsalaiset ovat tehneet pitkään työtä, kuten norjalaisetkin, sen eteen, että opitaan tunnistamaan huume- ja lääkeajajista ulkoiset merkit. Ruotsalaisilla on pitkäjänteinen koulutus.

Huugosta sekakäyttöön

Suomalaiset poliisit käyttävät apunaan huumepikatesteriä. Konstikkaassa huume- ja lääkemaailmassa testeri ei ole lähellekään aukoton paljastaja.

- Välinepuoli kehittyy. 30 vuotta sitten alkoholivalvonnassa pyydettiin sanomaan Huugo. Sitten tulivat kidepussit. Niitä seurasivat viisarimittarit, nyt on digit, kertaa Kemppainen kehitystä.

Huumeita ja lääkkeitä on tuhansia. Lisäksi on sekakäyttöä.

- Toiveissa olisi laite, jolla saataisiin pikaisesti suht varma tieto kuten alkometrillä, Kemppainen toivoo.

Huumeet ja laittomat lääkkeet, kuten Subutex, ovat pelissä osapuilleen joka viidennessä kuolinonnettomuudessa, jossa kuljettaja on ollut päihtyneenä.

Harmaan alueen muodostavat lailliset lääkkeet, kuten unilääkkeet. Kemppainen muistelee, että yhden arvion mukaan aamuliikenteessä joka 10000 suomalainen ajaa unilääketokkurassa.

Kansanterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan kiinni jääneiden huume- ja lääkekuljettajien määrä on Suomessa 18-kertaistunut vuosina 1977-2007. Vuonna 2007 kiinni jääneitä oli liki 4300. Kuusi seitsemäsosaa oli miehiä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.