Mainos

Huumekuskeja seulotaan Savossa

Kansanterveyslaitos ja liikkuva poliisi seulovat tällä viikolla lääke- ja huumekuskeja Pohjois-Savossa. Tietoja kuljettajilta löytyvistä aineista kootaan EU-maiden yhteiseen tietokantaan. Selvitystyö on osa 12 EU-maan yhteistä tietojen keruuta, jolla kartoitetaan liikenneturvallisuuden riskitekijöitä.

Näytteet otetaan kuljettajien syljestä, ja ne analysoidaan myöhemmin laboratoriossa. Tutkimuksessa analysoidaan yhteensä 70:n liikenneturvallisuudelle vaarallisen lääkeaineen ja huumeen esiintymistä.

- Tavoitteenamme on selvittää, mitkä aineet ovat yliedustettuina. Tiedot yhdistämme muiden EU-maiden tietoihin. Massiivisella aineistolla pyritään saamaan kattava näkemys ja tarkempia eroja eri aineiden välillä, kertoo tutkimuksen johtaja, laboratoriojohtaja Pirjo Lillsunde Kansanterveyslaitokselta.

Tarkoituksena on kerätä vuoden loppuun mennessä 4000 näytettä paitsi Pohjois-Savosta myös Uudeltamaalta, missä otokseen sisältyy myös 500 onnettomuuksissa mukana ollutta.

Lillsunden mukaan tutkimus tehdään yleisellä tasolla. Kuljettajien tietoja ei yhdistellä laboratoriotuloksiin. Poliisi on mukana lähinnä avustamassa, vaikka ajajat myös puhallutetaan samalla. Selvästi huumetokkuraiset toki poimitaan liikenteestä.

Osallistuminen vapaaehtoista

Kuljettajille näytteen antaminen on vaivatonta. Se otetaan lastalla, johon kerätään millilitra sylkeä. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Näytteiden keruu alkoi viime syksynä, ja tällä hetkellä on kerätty näytteet jo 3000 kuljettajalta. Näytteiden keräys jatkuu vielä ensi syksynä.

Tutkimus toteutetaan Suomessa yhteistyössä Kansanterveyslaitoksen, poliisin, sisäasiainministeriön ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus). Ne haluavat muun muassa selvittää, miten eri aineet yhdessä tai erikseen vaikuttavat liikenneonnettomuusriskiin. Tavoitteena on myös saada aikaan yhteiseurooppalainen liikenteelle haitallisten aineiden luokitusjärjestelmä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.