Huumekauppa käy salatussa nettikaupassa – paketteja Suomeen päivittäin

Salatusta nettipalvelusta saapuu Suomeen päivittäin huumeita. Huumeita tarjoavat kauppapaikat toimivat tor-verkossa ja tarjoavat lisäksi muun muassa aseita – laajalla anonymiteettisuojalla.

Salatuilta kauppasivustoilta saa vaikka mitä, kuka tahansa - kunhan vaihtaa euronsa virtuaalirahaksi eli bitcoineiksi.

MTV3 Uutisten haastattelema "Aki" paljastaa ostavansa verkosta kannabista. Ostaminen ei Akia pelota, koska se on täysin anonyymia. Akin mukaan nimeään ei joudu paljastamaan edes postissa.

– Postissa ei ole velvollisuutta kysyä minkään näköistä henkilöllisyystodistusta. Sit vaan odotellaan muutama päivä ja marssitaan postiin ja kysytään tällä nimimerkillä posterestante-posteja. Ja jos se on saapunut, niin sieltä sen saa sitten ilman sen kummempia ihmettelyjä. Eli täysin anonyymiä postissakin vielä.

Poliisi pitää verkkorikollisten jäljittämistä nykyisen lainsäädännön puitteissa lähes mahdottomana.

– Liikenteen sisällön selvittäminen tietyissä vakavissa rikoksissa ei ole tällä hetkellä mahdollista, vaikka se on käytännössä ainoa mahdollinen keino päästä jäljille, Keskusrikospoliisin ylitarkastaja Sari Kajantie toteaa.

Vain kymmenesosa laittomista paketeista jää tullin saaliiksi

Tullin arvion mukaan vain yksi kymmenestä laittomasta jää kiinni.

Akia ei paketin kiinnijääminen hermostuta, sillä tappio ei jää tällöin pelkästään ostajan maksettavaksi.

– Myyjä korvaa puolet siitä lähetyksen arvosta, jos se ei tuu perille.

Torin epäillään olevan tuttu paikka myös naapurimaan hirmutöiden tekijälle.

– Se on ainoa tapa, millä Breivik on voinut toimia jäämättä kiinni ja myöskin rahoittaa sitä toimintaa. Väärennöksiä on ainakin myynyt siellä, Aki toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat