Mainos

Ulkomaisia rikollisryhmiä saatu kuriin – Venäjän viisumivapaudesta uusia uhkia

Poliisi sanoo tehostaneensa ulkomaalaisten varasryhmien, niin sanottujen hit and run -ryhmien valvontaa. Termillä tarkoitetaan ulkomaalaisten rikollisryhmien hyvin suunniteltuja rikosiskuja Suomessa.

Keskusrikospoliisin ylikomisarion Arto Tuomelan mukaan kotimaan viranomaisten ja Pohjoismaiden sekä Baltian maiden poliisiyhteistyöllä on saatu kiinni iskuja tehtailevia ryhmiä.

– He ovat on aktiivista porukkaa ja aina valmiina uusiin yrityksiin, mutta torjuntatoimilla on saatu ihan hyviä tuloksia. Haaviin on jäänyt esimerkiksi maksukorttien kopiointilaitteiden asentajia, Tuomela sanoo.

Monimutkaisia rakenteita

Liikkeellä saattaa olla useita ryhmiä, joista yksi hoitaa kohteen tiedustelun, toinen tekee murron ja piilottaa saaliin ja kolmas ryhmä hoitaa tavaran kuljetuksen pois maasta. Poliisi korostaa asuntojen lukitusten ja ympäristön tarkkailun merkitystä.

– Tiedusteleva ryhmä kiertelee etsimässä murtokohteita, ja näillä asioilla liikkuvista, epäilyttävistä autoista on tärkeä kertoa poliisille. Se voi tuntua vähäpätöiseltä asialta, mutta rikoksen sattuessa havainnot automalleista ja rekisterinumerosta ovat erittäin merkittäviä porukan kiinnisaamiseksi.

Tuomelan mukaan hit and run -rikollisuus on lisännyt eri maiden viranomaisten välistä yhteistyötä. Hän sanoo, että poliisi varautuu jo venäläisten mahdolliseen viisumivapauteen.

– Torjunnassa tärkeää on nopea reagointi ja viranomaisten hyvä yhteistyö. Näiden porukoiden jäljille pitää päästä nopeasti. EU-tasoisesti pyrimme välittämään tietoja jo siinä vaiheessa, kun tällainen ryhmä aloittaa matkansa lähtömaasta.

– Venäjä on suuri maa ja totta kai sieltä tulevaan rikollisuuteen pitää varautua. Tärkeää on saada aikaan hyvä ja nopea yhteistyö Venäjän viranomaisten kanssa, Tuomela sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.