Huumehelvetistä noussut Eetu Pakkanen katkaisi välit entisiin kavereihinsa – ”Asunnottomana haisin niin pahalta, että ihmiset vaihtoivat kadun puolta”

7:00
Eetu kertoo tarinansa MTV Uutiset Livelle – näin hän taisteli eroon huumeista.

Kun entinen huumeidenkäyttäjä Eetu Pakkanen saa eteensä vastajulkaistut huumekyselyn tulokset, ei hän ylläty. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kyselyn mukaan huumeiden kokeilu ja käyttö ovat yleistyneet jatkuvasti.

Vuonna 2018 yli puolet alle 35-vuotiaista vastaajista ilmoitti tuntevansa henkilökohtaisesti jonkun huumeidenkäyttäjän.

– En ylläty, vaikka kyllähän se suurelta prosenttiluvulta kuulostaa. Uskon, että nuorimpien osalta osuus voi olla jopa tuota suurempi.

Kolmikymppinen Eetu Pakkanen tietää mistä puhuu, sillä hän on kertonut elämäntarinaansa yläkoululaisille.

– Huumeita ihannoivat artistit ovat tehneet sen, että jotkut seitsemäsluokkalaiset saattavat tietää knoppitietoa huumeista enemmän kuin minä. Minä en romantisoi enkä demonisoi huumeiden käyttöä. Nuoret saavat kysellä minulta ihan vapaasti.

Kyselyn mukaan suurin osa vastaajista ilmoitti hyväksyvänsä vakiintuneet huumehaittoja vähentävät toimet, kuten terveysneuvontapisteet ja korvaavien lääkkeiden käytön. Yksi kuuma keskustelunaihe on ollut pidempään neulanvaihtopisteet.

Pakkasen mielestä kaikki haittoja vähentävä toiminta on hyvästä.

– Pitäisi olla nykyistä laajemmin terveysneuvontaa, neulanvaihtopisteitä ja miksei korvaushoitoakin. Mielestäni kylläkin olisi tärkeää tarjota nykyistä enemmän lääkkeettömiä päihdehoitomahdollisuuksia. Monelle toki korvaushoidosta voi olla apua, mutta minusta sitä tarjotaan liian helposti.

Kuin veljet ja siskot 

Kun Eetu Pakkanen oli pohjalla, ei hänellä ollut kattoa päänsä päällä.

– Asunnottomana en päässyt suihkuun. Haisin niin pahalta, että ihmiset vaihtoivat kadun puolta.

Huumerikosten lisäksi hän syyllistyi petoksiin ja väkivaltarikoksiin.

– Käytin päihteitä alkoholista kokaiiniin. Amfetamiinia, Subutexia, pillereitä, pilveä ja sieniä. Mun mixit olivat kaikkea sekaisin.

Pakkanen pääsi irti huumeista kolme vuotta sitten päihdehoidon ja erityisesti vertaistuen avulla. Hän joutui katkaisemaan välit silloisiin kavereihinsa, vaihtamaan puhelinnumeronsa, kotikaupunkinsa ja Facebook-profiilinsa.

– Ei ole helppoa katkoa ihmissuhteita. Oli ihmisiä, jotka ajattelin veljikseni ja siskoikseni. Osa saattoi henkisesti sitä ollakin.

Nyt Pakkanen saa iloa aidoista ihmissuhteista.

– Yhdistävänä tekijänä ovat muut kuin huumeet ja rikokset. On aitoa tunnetta, rakkautta ja välittämistä. Pelaan useammassa jalkapallojoukkueessa. Nautin siitä paljon.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja