Huuhkajilla ja EM-vastustaja Tanskalla on erityinen yhteys – Teemu Pukin huima harppaus maailmantähdeksi hämmästyttää: "Hän ei ollut se Pukki, jonka näemme tänään"

6:18
Tulosruutu raportoi tunnelmia Tanskasta Huuhkajien historiallisten EM-kisojen alla. Avausottelussa Kööpenhaminassa on vain yksi suosikki.

Huuhkajien EM-kisajoukkueen 26 pelaajasta peräti yhdeksän on jossain vaiheessa urallaan pelannut Tanskassa. Kun nimilistaa katsoo, voi todeta Suomen olevan paljon velkaa tanskalaiselle jalkapallolle.

Mikä yhdistää Teemu Pukkia, Paulus Arajuurta, Tim Sparvia, Lukas Hradeckya, Jesse Jorosta, Joni Kaukoa, Pyry Soiria, Jukka Raitalaa ja Daniel O’Shaughnessya?

He muodostavat toki suurelta osin Huuhkajien joukkueen rungon, mutta tarkempi vastaus löytyy EM-kisojen avausottelun isäntämaasta. Jokainen edellä mainitusta yhdeksiköstä on pelannut urallaan Tanskassa.

Suomalaisten tähtiosastosta Pukki, Arajuuri ja Hradecky pelasivat pitkään Kööpenhaminan työväenluokkaisemmassa seurassa Bröndbyssä, kun taas Joronen torjui kaupungin toisen suuruuden FC Københavnin Tanskan liigan mestariksi.

Edellä mainitut neljä pelaajaa tulivat erityisen tutuksi jo pitkään Kööpenhaminassa jalkapallotoimittajana työskennelleelle Ekstra Bladetin Mads Glenn Wehlastille.

– Muistan erityisesti Lukas Hradeckyn, joka oli erittäin suosittu pelaaja Bröndbyssä. Hän oli loistava maalivahti, ja kaikki ymmärsivät jo tuolloin, että hän tekee vielä hienon uran. Nyt hän on huippumaalivahti Bundesliigassa, Wehlast kertaa MTV Urheilulle Kööpenhaminan Parkenilla.

– Hradecky on yhä erittäin suosittu Bröndbyssä, ja aina kun seuralle tapahtuu jotain isompaa, hän huomioi sen yhä sosiaalisessa mediassa. Joten hänellä on edelleen erityinen suhde seuraan.

Pukki ponnisti Bröndbystä Englantiin

Huuhkajien ykkösvahdin ohella maalitykki Teemu Pukki on tehnyt vaikutuksen Wehlastiin, niin Bröndbyssä pelatessaan kuin sen jälkeen nähdyillä urotöillä Norwichissa.

– On ollut äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, miten paljon Pukki on kehittynyt. Kun hän tuli Bröndbyn riveihin, hän oli hieman alamaissa, eikä hän ollut se Pukki, jonka näemme tänään. Hän oli nuori kaveri, mutta hän oppi Bröndbyssä tekemään maaleja, Wehlast muistelee.

Pukki pelasi Bröndbyssä neljän vuoden aikana yhteensä 164 ottelua, joissa hän iski 72 maalia ja antoi 24 maalisyöttöä. Englannissa sittemmin nähty menestys perustui paljon juuri Kööpenhaminassa valetulle perustalle.

– Pukki on äärimmäisen hyvä pelaaja, joka takoo nyt hurjalla tahdilla maaleja Norwichissa. Edelliskaudella hän osoitti pystyvänsä maalintekoon maailman parhaita joukkueita vastaan Valioliigassa, Wehlast ihailee.

Pukki on itse jakanut kiitosta Bröndbylle ja erityisesti silloiselle päävalmentajalle Thomas Frankille, joka valmentaa tällä hetkellä sattumoisin Marcus Forssin edustamaa Brentfordia.

Kotkalainen saumasi Celticissä rakoilleen itseluottamuksensa paikoilleen ja hio fysiikkansa huippuunsa juuri tanskalaisseuran riveissä.

"Kenties paras keskikenttäpelaaja Tanskassa"

Suomen kapteeni Tim Sparv puolestaan pelasi uransa parhaat vuotensa Midtjyllandin riveissä ennen viime kesän siirtoaan Kreikkaan.

– Tim Sparv oli kenties paras keskikenttäpelaaja Tanskassa, kun Midtjylland voitti mestaruuden 2015, Wehlast muistaa.

Tanska-yhteys nousi tietenkin esille Huuhkajien lehdistötilaisuudessa perjantaina.

– On erikoista palata tänne ja pelata ensimmäinen EM-kisaottelu juuri Tanskaa vastaan. Pelasin täällä kuusi vuotta, ja on aina hienoa palata tänne, Sparv tuumi.

– Pelasin täällä neljä vuotta ja tykästyin tähän maahan, mutta tästä ottelusta olemme tulleet hakemaan tulosta, Pukki puolestaan jatkoi.

Tällä hetkellä Tanskassa pelaa Suomen nykyisestä maajoukkueesta vain laituri Pyry Soiri. Päättyneellä kaudella myös Joni Kauko edusti Soirin tavoin Esbjergiä, kunnes hänen sopimuksensa seuran kanssa umpeutui.

Suomi kohtaa Tanskan EM-kisojen avausottelussaan lauantaina Kööpenhaminan Parkenilla. Ottelu alkaa Suomen aikaa kello 19.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja