Markku Kanerva pisti ruotsalaistoimittajia terävällä kuitilla: "Pitäisikö Jari Litmanen tuoda takaisin?" Visaisten päätösten edessä oleva päävalmentaja kommentoi Teemu Pukin tulevaisuutta

Markku Kanerva valittiin Vuoden valmentajaksi –"Nyt on hattutemppu tehty" 2:16
Markku Kanerva valittiin tammikuun Urheilugaalassa vuoden valmentajaksi.

Huuhkajien päävalmentajalla Markku Kanervalla on käynnissä työntäyteinen alkuvuosi. Kanerva kiertää tarkkailemassa suomalaispelaajien tilanteita maailmalla ja pohtii, kuka saa mahdollisuuden harjoitusotteluissa? Entä kenet valitaan lopulliseen EM-kisajoukkueeseen?

Kanerva vieraili viikonloppuna Ruotsin Allsvenskanissa pelaavan BK Häckenin Ruotsin cupin ottelussa. Seuraa edustavat Huuhkajien tutut kasvot: Keskuspuolustaja Joona Toivio ja hyökkääjä Jasse Tuominen. Ensin mainitun paikkaa kisajoukkueessa voidaan pitää ilman loukkaantumisia jo varmana.

– Kyllä, varmasti. Hän on kokenut ja pelannut paljon pelejä Paulus Arajuuren kanssa. Heidän yhteistyönsä on toiminut, ja he tuntevat toisensa alle 21-vuotiaiden maajoukkueesta lähtien, Kanerva sanoi Aftonbladetin haastattelussa.

Tuomisen tilanne on kinkkisempi. Huuhkajien historiallisen EM-kisapaikan ratkaisseen maalintekijän kanssa pelipaikoista hyökkäyksessä taistelevat esimerkiksi Saksan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla HSV:ssä Leverkusenista lainalla oleva Joel Pohjanpalo sekä Bundesliiga-seura Augsburgin hyökkääjä Fredrik Jensen. Roman Eremenkon mahdollinen paluu maajoukkueeseen vaikuttaisi myös Tuomisen rooliin.

– Hän (Tuominen) näyttää pippuriselta. Pelaamme maajoukkueessa 4-4-2-muodolla, mutta täällä Häckenin 4-2-3-1-systeemissä kymppipaikka sopii hänelle hyvin, Kanerva kertoo näkemästään.

Päävalmentaja pitää hyvänä asiana Tuomisen siirtymistä Bate Borisovista Häckeniin, sillä hyökkääjän peliaika jäi valkovenäläisseurassa vähiin.

– Maajoukkueessa Tuomisen tai Teemu Pukin pitää pelata hyökkäävämmin ja olla linjojen välissä. Häckenissä Tuominen putoaa alemmas ja se sopii hänelle. Hän on nopea ja pystyy pallon kanssa kääntyessään ohittamaan pelaajia. Hänellä on myös hyvät laukaukset, Kanerva jatkoi.

Minne menet, Teemu Pukki?

Kanerva otti kantaa myös Teemu Pukin tulevaisuuteen. 11 maalia Valioliigassa tällä kaudella iskeneen maalipyssyn edustama Norwich on sarjassa viimeisenä ja putoaminen takaisin Mestaruussarjaan näyttää todennäköiseltä.

– Tilanne on raskas, mutta mielestäni Teemu on pelannut hyvin ja tehnyt 11 maalia. Valioliigasta putoaminen olisi vaikea pala. Hänestä on tullut siinä sarjassa parempi pelaaja.

– Näemme sitten, mitä tulee tapahtumaan kauden jälkeen. Jotkut seurat ovat osoittaneet kiinnostuksensa häneen. Norwichin päävalmentajan Daniel Farken pelitapa sopii Teemulle hyvin. He pyrkivät pelaamaan pallonhallintapeliä ja käyttävät Teemun vahvuuksia antamalla tälle palloja syvään. Toisinaan he jahtaavat palloa liikaa eivätkä saa peliään käyntiin.

Valioliiga päättyy toukokuun 17. päivä. Raskaan ottelukuorman alla jatkuvasti oleva Pukki saa Kanervan mukaan levätä viikon, jonka jälkeen hän liittyy maajoukkueen mukaan.

Ruotsin yhtenäisyydestä mallia

Ruotsalaistoimittajat olivat myös halukkaita tietämään, mitä oppia ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin valmistautuva Kanerva on halunnut ottaa Ruotsilta.

– Paljonkin. Ruotsi teki erityisesti MM-kisoissa vaikutuksen, miten hyvin he pelasivat joukkueena. Joukkueella oli kurinalainen ja vahva puolustus. Olen kuullut myös, miten hyvä tunnelma joukkueessa oli.

– Ne ovat asioita, joiden varaan meidänkin on rakennettava - puolustamaan, seuraamaan ottelusuunnitelmaa ja samaan aikaan kyettävä hyökkäämään. Maalipaikkojen luominen ei tule olemaan helppoa Tanskan, Venäjän ja Belgian kaltaisia joukkueita vastaan, Kanerva muistutti.

Kanerva yllätettiin kysymyksellä, haluaisiko hän nähdä AC Milanin hyökkääjän Zlatan Ibrahimovicin EM-kisoissa. Vastapallo toimittajille oli terävä.

– Sitä on vaikea sanoa. Siinä tapauksessa teidän tulisi kysyä, pitäisikö Jari Litmanen tuoda takaisin? Hän ei ole virallisesti lopettanut vielä, Kanerva sanoi leveä hymy kasvoillaan.

– Luulen Janne Anderssonin (Ruotsin päävalmentaja) ajattelevan joukkueen parasta. Zlatan pelaa juuri nyt ja on kunnossa, mutta kysymys on vaikea.

Suomi kohtaa ensimmäisessä EM-kisoihin valmistavassa harjoitusottelussa Puolan maaliskuun 27. päivä. EM-lopputurnaus käynnistyy Suomen osalta kesäkuun 13. päivä Kööpenhaminassa ottelulla Tanskaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat