Näin sekalainen lauma pelaajia hioutui timanttiseksi joukkueeksi – kaikki Huuhkajien EM-vastustaja Tanskasta: "Hän on ylivoimaisesti tärkein pelaaja"

6:18
MTV Urheilu Kööpenhaminassa: Tanskassa usko voittoon on vahva ennen EM-kisojen avausottelua Suomea vastaan.

Huuhkajien EM-turnauksen avausottelun vastustaja Tanska on viime aikoina kaatanut Englannin, Sveitsin, Ruotsin ja Itävallan kaltaisia jalkapallomaita, eikä ole hävinnyt viimeisestä 28 ottelustaan kuin kahdesti Belgialle. Menestysresepti on osittain tuttu myös Suomessa.

Kesän 1992 EM-kisoihin takaportin kautta päässyt ja yllätysmestaruuden voittanut Tanska elää tällä hetkellä maajoukkuejalkapalloilunsa kannalta kukkeinta aikaa liki kolmeen vuosikymmeneen.

Fifan ylläpitämän maailmantilaston sijalta kymmenen löytyvä maa on onnistunut kasvamaan viime vuosina kokoaan isommaksi mahdiksi, joka pystyy kamppailemaan aivan Euroopan terävintä kärkeä vastaan.

Moni Tanskassa odottaa joukkueen yltävän pitkälle EM-turnauksessa, ehkä jopa Lontoon Wembleyllä pelattaviin välieriin ja finaaliin asti.

Vielä viisi vuotta sitten asiat olivat toisin. Tanska joutui katsomaan Ranskassa järjestettyjä EM-karkeloita sivusta, kun se jäi karsintalohkossaan Portugalin ja Albanian taakse ja pullahti ulos kisoista jatkokarsinnassa Ruotsia vastaan.

Yhteishenki huokuu

Tanskan pelaajistossa oli jo tuolloin potentiaalia, mutta maajoukkue oli vain hieman sekava kokoelma tähtiä ja rivipelaajia. Pelastajaksi kutsuttiin kokenut norjalaisluotsi Åge Hareide, joka ymmärsi, millaista korjausliikettä Punavalkoiset kaipasi.

– Kun Åge Hareide tuli Tanskan maajoukkueen päävalmentajaksi vuonna 2016, hän muovasi siitä yhtenäisen joukkueen, tanskalaislehti Ekstra Bladetin jalkapallotoimittaja Mads Glenn Wehlast kertoo MTV Urheilulle.

Hareiden piti luotsata Tanskaa myös näissä EM-kisoissa, mutta 67-vuotiaan konkarin sopimus Tanskan jalkapalloliiton kanssa loppui kesällä 2020, eikä sitä jatkettu kisojen siirrosta huolimatta. Sitä ennen hän ehti kuitenkin valaa joukkueelle tukevan perustan, jonka rakennusaineiden resepti on tuttu myös Huuhkajien Markku Kanervalle.

– Joukkue tekee todella lujasti töitä yhdessä ja he rakastavat yhdessäoloa. Yhteishenki huokuu heistä, Wehlast kuvailee.

Hareide istutti joukkueen peliryhmitykseksi 4–3–3 tai 4–2–3–1. Maalivahti Kasper Schmeichelin ja kapteeni Simon Kjärin johtama puolustus on betonia. Hyökkäyspeli perustuu dynaamisuuteen vastaiskuissa ja nopeaan pallonliikutteluun hitaammissa murtautumisyrityksissä.

– Normaalisti he vaihtavat toisella puoliajalla 3–5–2:een. Joten he voivat pelata useilla eri pelitavoilla, Wehlast kertoo.

Kaikki rakentuu Eriksenin ympärille

Kun nykyisin norjalaisseura Rosenborgia luotsaava Hareide lähti Tanskan peräsimestä, hänen tilalleen tuli Nordsjällandissa kannuksensa hankkinut Kasper Hjulmand, joka on jatkanut edeltäjänsä rakennustyötä vakuuttavin tuloksin. Joukkue pelaa hyökkäävämpää jalkapalloa kuin Hareiden aikana.

– Tietenkin ajatuksemme ovat myös Ågen luona. Tämä matkamme alkoi hänen kanssaan, mutta on tärkeää muistaa, mitä Kasper on sanonut. Me olemme maajoukkue, jolla on kaksi päävalmentajaa. Åge on yhä sataprosenttisesti puolellamme, ja olen varma, että hän seuraa otteluamme, Kjär totesi Suomi-ottelua edeltävässä lehdistötilaisuudessa Parkenilla perjantaina.

Yksi asia on erityisesti pysynyt keskiössä tanskalaisten hyökkäyspelaamisessa Hareiden ajasta. Kaikki rakentuu Serie A:n mestariseuran Interin pelintekijän Christian Eriksenin ympärille.

Keskikentän ja hyökkääjien välissä viihtyvä Eriksen on Tanskalle lähes yhtä merkittävä pelaaja kuin Teemu Pukki Suomelle. Siksi Huuhkajien on otettava häneltä kaikki mahdollinen tila ja aika pois.

– Jos Tanska onnistuu EM-kisoissa, se johtuu siitä, että Christian Eriksen on pelannut hyvin. Hän on joukkueen ylivoimaisesti tärkein pelaaja. Hän ei näyttänyt niin hyvältä EM-kisoihin valmistaneissa maaotteluissa Saksaa ja Bosniaa vastaan, mutta uskon, että hän terästäytyy nyt turnauksen alkaessa, Wehlast sanoo.

Tanskan mahdollinen avaus Suomea vastaan:

(42–3–1)

Kasper Schmeichel;

Daniel Wass, Simon Kjär, Andreas Christensen, Joakim Mähle;

Pierre-Emile Höjberg, Thomas Delaney;

Yussuf Poulsen, Christian Eriksen, Martin Braithwaite;

Jonas Wind.

Seuraa heitä:

Ekstra Bladetin jalkapallotoimittaja Mads Glenn Wehlast esittelee Tanskan kolme mielenkiintoisinta nuorta pelaajaa.

Joakim Mähle siirtyi tammikuussa Atalantaan. Hän on oikea laitapuolustaja, mutta maajoukkueessa hän on vasen pakki. Erittäin mielenkiintoinen pelaaja.

– Nuori Andreas Skov Olsen Bolognasta. Hän pelaa oikealla laidalla Tanskan hyökkäyksessä. Hän on erittäin nopea ja suoraviivainen.

– Olen varma, että suomalaiset muistavat Michael Laudrupin, ja joukkueen nuorin pelaaja Mikkel Damsgaard muistuttaa hieman häntä, kun hän saa pallon jalkoihinsa. Hän on pelaaja, jota kannattaa katsoa. Hän ei varmastikaan ole avauskokoonpanossa, mutta ehkä hänet otetaan vaihdosta sisään.

Tanskan joukkue EM-kisoissa:

Maalivahdit:
Kasper Schmeichel,        Leicester
Jonas Lössl,                     Midtjylland
Frederik Rønnow,             Frankfurt

Puolustajat:
Joachim Andersen,          Lyon
Jannik Vestergaard,         Southampton
Simon Kjær,                       Milan
Joakim Mæhle,                 Atalanta
Andreas Christensen,      Chelsea
Mathias Jørgensen,         Fenerbahçe
Jens Stryger Larsen,        Udinese
Nicolai Boilesen,               FC København

Keskikenttä:
Robert Skov,                     Hoffenheim
Thomas Delaney,             Dortmund
Christian Eriksen,             Internazionale
Christian Nørgaard,         Brentford
Daniel Wass,                     Valencia
Pierre-Emile Højbjerg,     Tottenham
Mathias Jensen,               Brentford
Anders Christiansen,       Malmö

Hyökkäys:
Martin Braithwaite,          Barcelona
Andreas Olsen,                 Bologna
Kasper Dolberg,               Nice
Mikkel Damsgaard,         Sampdoria
Jonas Wind,                     FC København
Yussuf Poulsen,               Leipzig
Andreas Cornelius,         Atalanta

Suomi kohtaa EM-kisojen avausottelussaan Tanskan Kööpenhaminan Parkenilla. Ottelu pelataan tänään lauantaina Suomen aikaa kello 19 alkaen.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja