HUS: Soten rahoitusmalli romuttaisi erikoissairaanhoidon järjestelmän ja olisi perustuslain vastainen – "Palvelut heikkenevät, jonot pitenevät ja saatavuus huononee"

Sote-uudistuksen esitetty rahoitusmalli romuttaisi koko maan erikoissairaanhoitojärjestelmän ja olisi perustuslain vastainen. Näin arvioi HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuominen. HUS arvioi, että hallituksen sote-esitys tarkoittaa 400 miljoonan euron vuosittaista tulonsiirtoa Uudeltamaalta muualle Suomeen. 

Valtioneuvoston esitykseen sisältyy HUSin laskelmien mukaan 400 miljoonan euron vuositason tulonsiirto Uudeltamaalta muualle Suomeen siirtymäajan jälkeen. Asiantuntijan mukaan toteutuessaan rahoitusmalli romuttaisi koko maan erikoissairaanhoitojärjestelmän.

– Menetys on vuosittainen. Tässä alussa on jo iso leikkuri, mutta tässä on monta eri elementtiä, jotka vievät rahaa meiltä pois, kertoo toimitusjohtaja Juha Tuominen

– Kun perustuslain lupaus on, että julkinen valta tarjoaa riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille kansalaisille, Uudenmaan osalta näin ei tule käymään. Sen lisäksi tämä on koko Suomelle haitallinen, sillä HUS on ainoa todella kansainvälinen yliopistosairaala Suomessa ja sitä kautta me menetämme osaamista.

"Palvelut heikkenevät, jonot pitenevät ja saatavuus huononee"

HUS:n johdon mukaan toteutuessaan rahoitusmalli veisi pohjan yhdenvertaiselta erikoissairaanhoidolta ja romuttaisi koko maan erikoissairaanhoitojärjestelmän.​

– Kun HUS:n tai sen jatkajalta maakuntayhtymältä ja sen omistavilta maakunnilta viedään näin mittavasti rahaa pois, niin ei pystytä vastaamaan yliopistollisuuteen, opetukseen, uuden kehittämiseen eikä edes pysymään lääketieteen kehityksessä samalla tasolla kuin muualla Euroopassa. Ja tämä itse asiassa uhkaa normaalejakin hoitoja. 

– Yhdenvertaisesta erikoissairaanhoidosta leikkaaminen olisi koko Suomelle tuhoisaa, jatkaa Tuominen.

"Arvokeskustelun paikka"

Esitetty sote-malli tarkoittaisi noin 1500 henkilötyövuoden vähentämistä HUSista pysyvästi.

– Palvelut heikkenevät, jonot pitenevät, saatavuus huononee ja mahdollisuus saada kehittyneintä hoitoa heikkenee. Ja tämä koskee koko Suomea. HUSilla on eritäin suuri merkitys keskitetyissä erityisen vaativissa hoidoissa. Tämä on kansalaiselle vakava paikka. 

Tuomisen mukaan nyt on arvokeskustelun paikka. 

– Ei voi olla niin, että leikkaukset kohdistuvat nimenomaan hyvinvointiyhteiskunnan perusrakenteisiin.  

– Sote-uudistus tällä mallilla johtaa merkittävään eriarvoistumisen lisääntymiseen, koska samalla kun heikennetään julkisia palveluita Uudellamaalla, niin se johtaa siihen, että syntyy rinnakkainen sektori työterveyden ja vakuutusjärjestelmän kautta, ennustaa Tuominen.

Lue myös:

    Uusimmat