Mainos

Hus lisäsi talousarvioon lähes 20 miljoonaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin hallitus lisäsi talousarvioesitykseen 19 miljoonaa euroa. Husin johto arvioi kuitenkin, että jos hoito haluttaisiin säilyttää edes nykyisellä tasolla, budjetista puuttuu vieläkin 20 miljoonaa. Osa lisärahoista saadaan toiminnallisilla muutoksilla ja supistuksilla.

-Säästöt tulevat pääsosin siitä, että toimintaa siirrellään ja järjestellään ja samalla toki vähän supistetaankin. Merkittävimpiä on päiväkirurgisen toiminnan siirtyminen Malmilta Marian sairaalaan, Husin talousjohtaja Anne Karikumpu kertoo.

Marian sairaalan valvontaosasto lopetetaan ja potilaiden hoito siirretään Meilahteen. Mariasta loppuu myös päivystys.

Joitakin osastoja aiotaan yhdistää ja leikkauksia keskittää entistä harvempiin sairaaloihin. Joistakin toimitiloista luovutaan kokonaan, esimerkiksi Ruskeasuolta loppuu erikoishammashoito.

Kunnille tulossa lisälaskuja

Suurin osa tarvittavista lisärahoista suunnitellaan tulevaksi jäsenkunnilta, siitäkin huolimatta, että juuri jäsenkuntien päätökset ovat supistaneet Husin taloutta. Varsinkin Helsinki on tehnyt tämänvuotista huomattavasti pienemmän palvelusopimuksen eli luvannut ostaa palveluita vähemmän kuin tänä vuonna. Hus kuitenkin arvelee, että jäsenkunnat lopulta haluavat enemmän kuin ovat ilmoittaneet haluavansa.

-Kun tiedetään, paljonko palveluita on ennen tarvittu, niin pystytään arvioimaan, että niitä palveluita täällä kuitenkin tarvittaisiin enemmän. Me varaudumme tarvittavien palvelujen tuottamiseen, mutta emme ole nimenneet erikseen, mikä jäsenkunnista niitä palveluita ostaisi. On erittäin todennäköistä, että niitä kuitenkin tarvitaan, Karikumpu sanoo.

Lisärahoilla yritetään pitää toimintaa edes lähellä nykyistä tasoa. Esimerkiksi Meilahden ja Töölön sairaaloissa suljetaan vuodepaikkoja vähemmän kuin pelättiin. Lastensairaalan sairaansijojen vähennyksestä luovutaan kokonaan ja paikkoja on nykyinen määrä.

Jos valtuusto hyväksyy kolmen viikon päästä hallituksen esityksen, Husin talousarviosta tulee lähes neljä miljoonaa euroa ylijäämäinen. Talousjohto esitti, että se olisi reilut viisi miljoonaa alijäämäinen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.