HUS:in toimitusjohtaja: Ravintoloiden sulkeminen on soppakauhapäätös, jolla on kova hinta – uusi yt-pommi muhii jo ravintola-alalla

HUS:in toimitusjohtaja: Ravintoloiden sulkeminen"soppakauhapäätös", jolla on kova hinta 8:11
Onko korona asettanut terveyden ja työpaikat vastakkain?

HUS:in toimitusjohtaja sanoo ravintoloiden aukiolon rajoituksen olevan poliittinen päätös, jolla on kova hinta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Juha Tuominen kutsuu ravintoloiden anniskelun ja aukiolon rajoittamista soppakauhapäätökseksi. Hän sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa ymmärtävänsä, että päätöstä kyseenalaistetaan, mutta totesi, että rajoituksia oli pakko tehdä.

– Poliittinen järjestelmä joutuu tekemään päätöksiä soppakauhalla, koska mallia on vaikea räätälöidä erikseen joka paikkaan. Tämä on soppakauharatkaisu, joka toivottavasti auttaa, mutta sillä on kova hinta, Tuominen sanoi.

Hänen mukaansa koronakevään oppeja voidaan hyödyntää syksyn koronatilanteen hillitsemisessä.

– Tauti leviää. Keväällä opittiin, että koronaa voi pysäyttää voimakkailla rajoitustoimilla. Nyt on päädytty tällaiseen ratkaisuun. Rajoituksia oli tehtävä.

Tuominen näkee, että hyvällä hygienialla on yhä suuri merkitys koronan leviämisen estämisessä.

– Lähden siitä, että erityisesti maskeilla ja turvaväleillä on paljon potentiaalia. Nyt on nähty, että ihmiset eivät noudata näitä ohjeita. Se olisi nyt kuitenkin tärkeää.

Restel: Yt:t alkavat varmasti

Hallitus päätti eilen, että ensi viikosta alkaen ravintoloiden on lopetettava anniskelu viimeistään kello 24 ja suljettava ovensa tuntia myöhemmin. Rajoitukset koskevat koko maata.

Restel-konsernin toimitusjohtaja Mikael Backman sanoo Restelin aloittavan todennäköisesti yt-neuvottelut pian.

NoHo Partners kertoi eilen aloittavansa yt-neuvottelut, jotka koskevat 1 300 ihmistä. Restelillä on yli 200 ravintolaa ympäri Suomen, muun muassa pubeja ja iltaravintoloita.

– Meille on tulossa varmasti yt-neuvottelut ja samanlaisia numeroita (kuin Noho Partnersilla). Nuoret ravintola-alan ihmiset joutuvat työttömäksi, Backman sanoi.

"Miksi ruokaravintolat tuotiin mukaan?"

Backmanin mielestä yöruokapaikat kärsivät rajoituksesta kohtuuttomasti. Restel omistaa muun muassa HelmiSimpukat, joista osa on läpi vuorokauden auki.

Ensi viikosta alkaen ne joutuvat sulkemaan ovensa kello yksi yöllä.

–  Ymmärrän rajoituksen yökerhojen kohdalla, sillä turvavälejä ja käsihygieniaa ei noudateta, kun yöllä juodaan alkoholia. Mutta miksi tähän on tuotu ruokaravintolat mukaan?

– Rahtari tulee liikenneasemalle kello yksi, ja joutuu juomaan kahvin ja syömään munkin autossa vain siksi, että yökerhoissa on ongelma. Rajoitukset menivät överiksi, Backman sanoo

HUS:in Tuominen sanoo ymmärtävänsä kyseenalaistamisen.

– Ymmärrän, että kyseenalaistetaan sitä, mikä on oikea tasapaino. Toisaalta tiedetään, että on ravintolakäyttäytymistä, joka täytyy saada pois. Sen tyyppinen, että biletetään ja tanssitaan pöydillä, se on riskialtista, Tuominen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat