Ravintolajätiltä ja tapahtuma-alalta ankaraa kritiikkiä koronarajoituksista – "Teidät lomautetaan, hyvää joulua"

Ravintolapomon sydäntäsärkevä ilmoitus:"Teidät lomautetaan, hyvää joulua" 0:36
Ravintolapomon sydäntäsärkevä ilmoitus työntekijöilleen: "Teidät lomautetaan, hyvää joulua"

Hallituksen linjaamat uudet rajoitustoimet ovat jälleen kova isku esimerkiksi ravintoloille ja tapahtuma-alalle.

Koronapassi menee tauolle ensi tiistaista alkaen kolmeksi viikoksi. Tauko koskee niin sanottuja korkean- ja keskitason riskin tapahtumia.

– Nythän hallitus suosittaa, että matalan riskin tapahtumia saisi järjestää, mutta aluehallintovirastot päättävät. Itse odotan hyvin sekavaa ja hyvin epäoikeudenmukaista tilannetta. Alueelliset päätökset saattavat merkittävästi poiketa hallituksen suosituksesta, Tapahtumateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Timonen totesi MTV:n Uutisaamussa.

– Olen myös huolissani siitä, että koronapassin mainetta ei romuteta. Se on kaikkien mielestä hyvä ja toimiva työkalu tapahtumien järjestämiseen.

Ravintoloihin on puolestaan luvassa rajoituksia jo jouluaattona, ja ne kiristyvät entisestään ensi tiistaina. Anniskeluravintoloissa ovet pitää laittaa säppiin jo kello 18, ruokaravintoloissa koronapassilla aukioloaikaa voi venyttää kello 20:een.

Alan jättitoimija NoHo Partners reagoi nopeasti hallituksen päätöksiin ja lomauttaa lähes koko yli 1200 työntekijän henkilöstönsä.

– Ei ole taloudellisesti mahdollista pitää ravintoloita auki, koska illallistoiminta leikataan pois. Koronatilanne on Suomessa huono ja on selvää, että jotain pitää tehdä, mutta se joka maksaa tästä omalla työpaikalla, on ravintolatyöntekijä, sanoo NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström.

– Menen tästä seuraavaksi Teamsiin, ja kerron 250 ravintolapäällikölle, että ravintolat menevät kiinni ja teidät lomautetaan, hyvää joulua.

Alat ihmettelevät Suomen korvaustoimintaa 

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Vikström kertoo ymmärtävänsä, että terveyden ehdoilla täytyy mennä. Hän kuitenkin sanoo, että hallituksen toimintaa leimaa reagointi ja myöhässä toimiminen.

– Työkalupakissa on aina yksi työkalu: ravintolat kiinni, Vikström sanoo.

– Koronapassia olisi pitänyt katsoa laaja-alaisemmin. Se on toiminut hyvin, sitä ei missään nimessä nyt saa uhrata ja jättää romukoppaan.

Vikströmin mukaan Suomessa ei myöskään makseta samalla tavalla korvauksia kuin muissa Euroopan maissa.

NoHo Partnersilla on ravintoloita myös Norjassa ja Tanskassa, jossa Vikströmin mukaan on oltu selvästi askeleen edellä.

– Suljettiin ravintolat, mutta samalla annettiin tieto korvauksista, Vikström valottaa tämänhetkistä tilannetta Tanskassa.

Myös Tapahtumateollisuus ihmettelee korvausasiaa. EU:n tasolta on ilmoitettu 1,8 miljoonan euron katto korvauksille. Timosen mukaan pelkällä ilmoitukselle EU:lle korvauskatto voidaan nostaa kymmeneen miljoonaan.

– Lähes kaikki muut EU-maat ovat näin tehneet. Kysyin Viron ministeriltä, miten pitkään tapahtumatakuu on voimassa. Hän katso minua oudosti, ja sanoi: "niin kauan kuin niitä tarvitaan", Timonen kertoo.

– Suomessa tapahtumatakuun annettiin raueta 7. joulukuuta, kuudetta kustannustukea ei ole vieläkään tehty, lisäksi tartuntatautilaissa kaikkien tietämät puutteet eri alojen yhdenvertaisuudesta, sitäkään ei ole korjattu. Tässä on ollut 22 kuukautta aikaa hoitaa asiat kuntoon ja nyt näitä taas mietitään yötä myöten.

Vikström sanoo, että korvauskatto tarkoittaa NoHo Partnersin kokoiselle yritykselle sitä, ettei tukea heru. 

Koronarajoitukset tiukentuvat jälleen 9:40
Katso videolta koko keskustelu. 

Lue myös:

    Uusimmat