Hurrikaani Ianin kuolonuhreja Floridassa ainakin 23 – moni uhreista hukkui

Kuubaa ja Floridaa moukaroinut Ian voimistui jälleen hurrikaaniksi – tällaista tuhoa myrsky on tehnyt 2:25
Kuubaa ja Floridaa moukaroinut Ian voimistui jälleen hurrikaaniksi – tällaista tuhoa myrsky on tehnyt

Yhdysvaltain Floridassa hurrikaani Ianin tiedetään aiheuttaneen osavaltion lainvalvontaviranomaisen mukaan ainakin 23 kuolemaa. Viranomaiset kertovat, että monet kuolemantapaukset ovat hukkumisia.

Monet muun muassa piirikuntien viranomaisilta tietoja saaneet yhdysvaltalaismediat ovat kuitenkin kertoneet kuolonuhreja olevan vielä enemmän. Esimerkiksi CNN:n oman laskennan mukaan uhreja on ainakin 45.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on arvioinut, että Ian on yksi koko maan historian pahimmista myrskyistä. Ian osui Floridan rannikolle keskiviikkona neloskategorian hurrikaanina, ja se jäi voimakkaimmasta eli vitosluokasta vain hitusen verran.

Floridassa tutkitaan nyt Ianin aiheuttamia mittavia tuhoja. Materiaalisten vahinkojen arvioidaan olevan arvoltaan kymmeniä miljardeja dollareita.

Biden on painottanut, että jälleenrakennus tulee viemään kuukausia ja vuosia. Vahinkoja ovat aiheuttaneet kovat tuulet ja tulvat.

– Tämä ei ole vain Floridan kriisi, tämä on amerikkalainen kriisi, Biden sanoi.

Tuhannet eivät evakuoituneet, pelastajat kiertävät ovilla

Eilen perjantaina pelastusryhmät kulkivat auttamassa ihmisiä tuhojen keskellä. Rannikkovartiosto kertoi hakeneensa toistasataa ihmistä tulvineista kodeista veneillä ja helikoptereilla.

Kuvernööri Ron DeSantis on sanonut pelastajien kulkevan pitkin rannikkoa ovelta ovelle. Floridan rannikkoalueilta ja saarilta otetuista ilmakuvista näkee, kuinka monet paikat ovat tuhoutuneet tunnistamattomiksi ja esimerkiksi kulkureittejä on tuhoutunut.

Monet floridalaiset evakuoituivat ohjeiden mukaisesti ennen Ianin tuloa, mutta tuhannet päättivät jäädä aloilleen ja sinnitellä myräkän läpi. Eilen yli miljoona floridalaista oli edelleen ilman sähköjä.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen (NHC) mukaan Floridan jälkeen Ian rantautui Etelä-Carolinaan ykköskategorian hurrikaanina, mutta heikkeni hirmumyrskyksi. NHC on kuitenkin varoittanut, että luvassa on edelleen kovia tuulia, rankkasadetta ja tulvia.

Pohjois- ja Etelä-Carolinassa yhteensä satojatuhansia sähköyhtiöiden asiakkaita on ollut ilman sähköä.

Lue myös:

    Uusimmat