Video hurjista tuhoista: Bidenin mukaan hurrikaani Ian saattaa osoittautua Floridan kaikkien aikojen tappavimmaksi myrskyksi

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan hurrikaani Ian saattaa osoittautua Floridan kaikkien aikojen tappavimmaksi myrskyksi. 

Uhriluvuista ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta ne voivat nousta korkeiksi, alueella tänään käynyt Joe Biden sanoi.

Yhdysvalloissa Floridassa laajaa tuhoa aiheuttanut hurrikaani Ian on iskemässä toistamiseen, nyt Etelä-Karolinan osavaltioon.

Koko Kuuban sähköt katkaissut Ian lähestyy Floridaa – voimistui jo nelosluokan hirmumyrskyksi 2:46
Katso myös: Koko Kuuban sähköt katkaissut Ian lähestyi aamulla Floridaa ja voimistui nelosluokan hirmumyrskyksi

Floridassa yhteensä lähes kaksi miljoonaa kotia ja yritystä jäi ilman sähköjä, kun hurrikaani rantautui osavaltioon rajuimmillaan 67 metrin sekuntivauhdilla ja toi mukanaan paikoin lähes nelimetrisiä hyökyaaltoja.

Floridan kuvernööri on kuvasi myrskytuhoja pahimmiksi 500 vuoteen.

Hätätilavirasto Feman päämajassa Washingtonissa vieraillut Joe Biden julisti trooppiseksi myrskyksi laantuneen Ianin suuronnettomuudeksi ja lupasi Floridalle kaiken tarvittavan avun liittovaltiolta.

Lähes viitostason myrsky

Sosiaalisessa mediassa julkaistiin kuvia veden valtaamista kaduista, ja televisiossa on näytetty muun muassa merenrantataloihin virtaavaa tulvavettä, tulvaveden alle jääneitä teitä ja virtauksen mukaan lähteneitä autoja. 

Myrsky uhkasi myös Orlandon kaupunkia ja sen lähellä sijaitsevia Disneyn huvipuistoja, jotka suljettiin myrskyn takia.

Ian hätyytteli kovimmillaan viitoskategoriaa, joka on Saffir-Simpsonin hurrikaaniasteikon korkein taso. Se edellyttää tuulen nopeuden olevan yli 69 metriä sekunnissa, kun NHC:n mukaan Ianin tuulet puhalsivat sen rantautuessa Floridaan 67 metriä sekunnissa.

Ilmastokriisin lämmittäessä meren pintaa myrskyt yltyvät entisestään

Ilmastonmuutoksen lämmittäessä meren pintaa trooppisten myrskyjen uskotaan voimistuvan nykyisestä. 

Uutistoimisto AFP:n haastatteleva ilmakehätutkija, professori Gary Lackmann Pohjois-Carolinan osavaltionyliopistosta kertoo tutkimuksissa havaitun, että vaikka myrskyjen määrä tuskin kasvaa, ilmastonmuutoksen myötä trooppiset myrskyt kehittyvät nykyistä todennäköisemmin hurrikaaneiksi.

Lue myös:

    Uusimmat