Mainos

Kuvat: Texasissa ihmisiä voinut jäädä loukkuun romahtaneisiin rakennuksiin – ensimmäinen kuolonuhri löytynyt

1:28

Yhdysvalloissa hurrikaani Harvey on jättänyt Texasissa jälkeensä tuhoa ja sekasortoa.

Yhdysvaltain Texasissa on hurrikaani Harveyn jäljiltä löytynyt ainakin yksi kuolonuhri. Asiasta ilmoitti Rockportin kaupungin pormestari C.J. Wax. Viranomaiset uskovat, että lisää uhreja löytyy etsintä- ja pelastustöiden edetessä, kertoo Washington Post.

Varhain aamulla Suomen aikaa Texasin rannikolle iskeytynyt hurrikaani tuhosi koteja, katkoi sähkölinjoja ja ajoi kymmenettuhannet ihmiset pakosalle.

Kokonaiskuva hurrikaanin aiheuttamista vahingoista ei ole selvillä.

– Tuho on laajaa. Liikerakennuksia ja koteja on täysin tuhoutunut, kertoi texasilaisen Rockportin pormestari C.J. Wax.

– Meillä on monista viranomaisista koostuvia ryhmiä, jotka yrittävät arvioida tuhoja ja selvittävät, mitä apua tarvitaan. Mutta edelleen trooppiset myrskytuulet ovat voimissaan ja sataa kaatamalla vettä, hän jatkoi.

Yhdysvaltain hätätilavirasto FEMA ilmoitti lauantaina illalla Suomen aikaa, että toipuminen Harveyn tuhoista vie vuosia.

Eri puolilla Texasia noin 300 000 ihmistä jäi vaille sähköä. Lisäksi jotkut jätevedenpuhdistamot olivat poissa käytöstä, kertoi Washington Post.

Harvey laantui lauantain aikana ykköskategorian hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla, ja vähitellen sen arveltiin vaimentuvan trooppiseksi myrskyksi.

Seuraavaksi Texasia uhkaavat rankkasateiden aiheuttamat tuhoisat tulvat. Niiden arvellaankin aiheuttavan enemmän vahinkoa kuin voimakkaiden tuulten, kertoi Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus NHC.

Kaikki eivät ole varoituksista huolimatta jättäneet kotejaan Texasissa. Rockportin pormestari on kehottanut evakuoinnista kieltäytyneitä kaupunkilaisia kirjoittamaan nimensä ja sosiaaliturvatunnuksensa kyynärvarteensa. Näin helpotetaan pelastajien tunnistustyötä, jos he löytävät kuolonuhreja.

Yhdysvaltain ilmatieteen laitoksen mukaan Texasin eteläosissa on paikoin satanut jo liki 80 senttiä vettä, joillakin syrjäisillä alueilla jopa yli metrin.

– Ottakaa tulva-uhka vakavasti. Muistakaa, että kyse on monta päivää kestävästä tapahtumasta. Kyse on maratonista, ei sprinttimatkasta, tviittasi ilmatieteen laitos.

Texasissa ihmiset ovat myös jo valmistautumassa uusiin myrskyihin, joita odotellaan lähipäivinä.

Corpus Christin rannikkokaupungissa Brandon Gonzales päätti jäädä paikalleen.

– Totta puhuen olin hieman peloissani, mitä mahtaa tapahtua. Rakennuksemme huojui eteen- ja taaksepäin. Se tuntui pahalta. Kuitenkin me selvisimme aika hyvin, hän kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Myöskään kaikki Rockportin asukkaat eivät suostuneet jättämään kotejaan. Kaupungin pormestari kehotti heitä kirjoittamaan nimensä ja sosiaaliturvatunnuksensa kyynärvarteensa. Näin helpotettaisiin pelastajien tunnistustyötä, jos he löytävät kuolonuhreja.

Hurrikaani julistettiin katastrofiksi

Presidentti Donald Trump julisti hurrikaanin katastrofiksi. Julistuksen myötä liittovaltio voi esimerkiksi antaa Texasille lisäapua.

Myrskystä tiuhaan tviitannut presidentti Trump muun muassa kehotti ihmisiä huomioimaan alueidensa paikallisviranomaisten neuvot ja käskyt. Toisessa tviitissään Trump sanoi liittovaltion hallituksen olevan valmiina toimimaan.

Valkoisen talon mukaan Trump vierailee hurrikaanin vaikutusalueella ensi viikolla.

Harvey on Yhdysvaltain sisämaahan iskeneistä hurrikaaneista voimakkain sitten vuoden 2005, jolloin Wilma iskeytyi Floridaan. Ennen Wilmaa hurrikaani Katrina koetteli New Orleansia, jossa yli 1800 ihmistä kuoli.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.