Hurjat vaikutukset: Näin kehollesi tapahtuu lentomatkan aikana – "jopa satakertainen riski"

Ahtaat penkit, mukavan asennon puuttuminen ja mauttomat ateriat. Nämä ovat asioita, joiden kanssa lähes jokainen lentomatkustaja on joskus joutunut painimaan. 

Seuraavat asiat tapahtuvat kehossamme lentomatkan aikana.

Paisumme kuin ilmapallot

Mitä korkeammalla lennämme, sitä enemmän matkustamon ilmanpaine laskee. Elimistössämme on paljon kaasuja, jotka pyrkivät vastustamaan tätä paineen laskua. Laajentuneet kaasut aiheuttavat ongelmia etenkin ruoansulatuskanavassamme, jossa se voi aiheuttaa kouristelua, turvotusta ja ummetusta.

Kivut ja säryt voivat pahentua

Ruoansulatuskanava ei ole ainoa paikka elimistössämme joka vastustaa ilmanpaineen muutosta. Paineen vaihtelut vaikuttavat nimittäin myös verenkiertoelimistöömme aiheuttaen muun muassa nivelten paksuuntumista. Tästä syystä etenkin tulehduksellisesta nivelkivusta kärsien henkilöiden kivut saattavatkin pahentua pitkän lentomatkan aikana, ja niistä toipuminen saattaa kestää hieman tavallista kauemmin.

Satakertainen riski vilustua

Noin puolet matkustamon ilmasta on uudelleenkierrätettyä, jolloin immuunijärjestelmäsi joutuu alttiiksi ilmassa väijyville bakteereille. Sanotaan, että lentomatkan aikana sinulla on jopa satakertainen riski vilustua normaaliin verrattuna

Parhaiten tehostat immuunijärjestelmääsi syömällä terveellisesti ja liikkumalla säännöllisesti. Äläkä unohda puhdistaa käsiäsi lentomatkan aikana tavallista huolellisemmin.

Lentäminen saa meidät janoiseksi ja väsyneeksi

Kolmen tunnin lentomatkan aikana kehosi menettää jopa 1,5 litraa vettä. Ilman alhainen kosteusprosentti kuivattaa lisäksi tehokkaasti suuta, nenää ja kurkkua että haihduttaa iholta kosteutta. Ja jokainen meistä tietää, mitä nestehukka ja kuivuuden tunne aiheuttaa – väsymystä. Väsymys voi johtua myös tavallista alhaisemmasta ilman happipitoisuudesta, joka voi aiheuttaa väsymyksen lisäksi myös huimausta, päänsärkyä ja pahoinvointia.

Nämä ikävät voireet voi välttää juomalla riittävästi vettä lennon aikana sekä välttämällä nestettä elimistöstä poistavaa alkoholia. Ihon kuivuutta voi helpottaa kosteusvoiteella.

Keho jäykistyy

Pitkä istuminen saa aikaan lihaksien ja nivelien jäykistymisen. Jäykistyminen on ilmanpaineen lisäksi toinen syy siihen, miksi jalat ja nilkat turpoavat helposti lentomatkan aikana. Verenkiertoa ylläpidät helpoiten pysymällä aktiivisena lentomatkan aikana. Jalkojen liikuttelu ja nilkkojen pyörittely on hyvä keino saada veri kiertämään.

Aistimme heikentyvät

Vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan kykymme maistaa makeaa ja suolaista heikkenee yläilmoissa peräti 30 prosentilla. Tämä on yksi syy siihen, minkä vuoksi lentokoneessa tarjoiltavat ruoat eivät välttämättä ole mieleesi. Älä myöskään ihmettele jos alat himoita lentokoneessa tomaattimehua, sillä kuiva ilma saa sen maistumaan vähemmän suolaiselta kuin normaalisti.

Makuaistin lisäksi myös kuulomme saattaa heikentyä lentomatkan aikana alhaisen ilmankosteuden ja -paineen vuoksi.

Biologinen kello menee sekaisin

Lännestä itään, kahden tai tätä useamman aikavyöhykkeen yli lentävillä on todennäköisin riski sairastua aikaerorasituksen oireisiin. Vaikeinta aikaerorasituksen oireista on päästä yli henkilöillä, jotka lentävät Australiaan ja Uuteen-Seelantiin. Rasitusta on mahdollista yrittää helpottaa nukkumalla hyvin jo ennen matkaa sekä turvautumalla päiväuniin.

Altistut avaruussäteilylle

Vaikka lentokoneella lentäminen altistaa avaruussäteilylle, tavallisen matkailijan ei tarvitse olla siitä huolissaan. Saadakseen saman annoksen säteilyä kuin keuhkojen röntgentutkimuksessa, voi Roomaan matkustaa viisi kertaa edestakaisin. Ja mitä korkeammalla lennetään, sitä turvallisempaa se myös on.  

Videolta pääset kurkistamaan, kuinka lentokoneruoat oikein syntyvät. 


Lähde: NetDoctor

Lue myös:

    Uusimmat