Verenkierto hidastuu, päätä särkee – tätä kaikkea kehollesi tapahtuu lentokoneessa

Tuntuvatko silmät lentomatkan aikana kuivilta? Entä tuntuuko vatsasi turvonneelta? Tälle kaikelle on selitys! Mel magazine -lehti listasi oireet, joita lentäminen aiheuttaa kehossa.

Aivot

Jos ahdistut koneen noustessa, saatat elää todeksi vanhoja tunteita. Jos esimerkiksi jouduit lentämään matkalla hautajaisiin tai muuhun surumieliseen tapahtumaan, tunteet voivat nousta pintaan toisella lennolla. Jos uutisissa on hiljattain kerrottu vakavasta lento-onnettomuudesta, joka voi aiheuttaa ahdistusta lentomatkalla. Päänsärky taas voi johtua erilaisesta ilmanpaineesta.

Silmät

Koneen matkustamossa kierrätetään ilmaa, joka on hyvin kuivaa. Tästä johtuen silmät voivat kuivua.

Korvat

Korvat poksuvat lennon aikana matkustamon paineen vuoksi.  Poksahdus kertoo paineen tasaantumisesta korvan ja matkustamon välillä. Nuhan takia nenän ja korvien välinen paineentasaus ei välttämättä toimi normaalisti, mikä voi aiheuttaa lennolla tukkoisuuden tunnetta korvissa tai jopa kovaa kipua. Tämä voi aiheuttaa jopa painevamman tärykalvoissa. Se tietää parin päivän lentokieltoa. 

Sydän

Sydänpotilas voi matkustaa normaalisti, jos sairaus on vakaassa vaiheessa ja oireet ovat enintään lieviä. Lentäminen voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi korkeasta verenpaineesta, sepelvaltimotaudista tai rytmihäiriöistä kärsivälle. 

Keuhkot

Lentokoneen ilmassa on vähemmän happea kuin maan pinnalla. Terveille keuhkoille tämä ei ole ongelma, mutta hengitysteiden ongelmista kärsivälle tilanne voi olla toinen.

Keuhkopotilaan lentokelposuutta voidaan arvioida verikokeella tutkimalla hapen osapaine, jonka perusteella hänelle voidaan tarvittaessa antaa lisähappea lennon aikana. Asiasta tulee ilmoittaa etukäteen lentoyhtiölle.

Immuunijärjestelmä

Koska matkustamossa tuntemattomat ihmiset istuvat vieri vieressä, pöpöjen on helppo kulkea ihmisestä toiseen. Pääsyyllinen pöpöjen siirtymiseen ei kuitenkaan ole kierrätetty ilma.

Travelmath.com -nettisivusto lähetti mikrobiologin ottamaan 26 eri näytettä viideltä amerikkalaiselta lentokentältä ja neljältä kahden suuren lentoyhtiön lennolta. Kaikkein likaisin pinta lentokentillä ja lentokoneissa löytyi lentokoneen tarjottimilta!

Suolisto

Koneen paineen vaihtelut vaikuttavat myös suolistoon, jossa kiertää suolistokaasuja. Kaasukuplien koko kasvaa lentomatkalla, joten olo voi tuntua turvonneelta.

Takamus

Tuntikausien istuminen puuduttaa takamuksen. Veren ja nesteiden kierto elimistössä hidastuu, ja takapuoli jäykistyy. Muista nousta välillä jaloittelemaan! 

Jalat

Pitkillä lentomatkoilla veritulpan syntymisen riski kasvaa. Kun ihminen istuu tuntikausia, veri kerääntyy jalkoihin. Jalat voivat asettua lentokoneen pienessä istuimessa ahtaasti, mikä estää verenkiertoa entisestään.

Jos jaloissa on jo ennestään ongelmia, lentoa varten kannattaa laittaa jalkaan lääkinnälliset tukisukat, jotka tehdään tarkasti yksilöllisillä mitoilla. Mikäli ongelmia ei ole aikaisemmin ollut, kannattaa ostaa lentosukat, joissa on sopivasti puristusta.


***


Lue myös:

    Uusimmat